Tarlósék azért tiltották le a melegjogi szervezetek oldalait, mert nehezen hiszik el, hogy munkaidőben a dolgozóknak ilyeneket kellene nézegetniük

A 444 kedden írt arról, hogy a Főpolgármesteri Hivatal gépeiről több melegjogi szervezet oldala is elérhetetlen, például a Budapest Pride, a Háttér Társaság vagy a Humen Online magazin és az egyetlen magyar leszbikus szervezet, a Labrisz oldala is.

A témában Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának nevében Sárádi Kálmánné főjegyző az alábbi közleményt adta ki:

„Gál József, az LMP fővárosi képviselője, a párt nevében »diszkriminatívnak« nevezi, és tiltakozik ellene, hogy a »meleg«, a leszbikus és a biszexuális tartalmak elérése korlátozva van a Főpolgármesteri Hivatal rendszerében.

Gál úr elsősorban téved vagy »tévedni« akar, ugyanis a Hivatal belső szabályzata a következő korlátozásokat sorolja fel:

»– tiltott haszonszerzésre irányuló tevékenység (piramis- vagy pilótajáték terjesztése)
– általában a nagy nyereményeket kínáló lapok megnyitása, továbbá:
– a szexuális tárgyú, tartalmú lapok megnyitása.”

Valótlan tehát Gál úr »diszkriminációra« való hivatkozása is.

Másodsorban az áll a szabályzatban, hogy »a Hivatal az informatikai infrastruktúrát kizárólag a munkaköri feladatok ellátása érdekében történő munkavégzés céljából bocsátja a felhasználók rendelkezésére«.

Nagyon nehezen hisszük el, hogy valóban az LMP hivatalos álláspontja lenne, hogy munkaidőben, hivatali eszközön az önkormányzati dolgozóknak fenti lapok tartalmát kellene nézegetnie. Ha Gál úrnak igénye van rá, megteheti a saját gépén, tetszés szerinti helyeken, de nem követelheti erre alakítani a Hivatal rendszerét.”

A Hivatal szinte ugyanezt válaszolta a 444-nek is, ami azért is érdekes, hiszen a Budapest Pride-ot Budapesten szokták megszervezni, márpedig annak megszervezése a Főpolgármesteri Hivatalra is tartozik.

Az LMP-s Gál József diszkriminációra hivatkozva beadvánnyal fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, hogy a hatóság folytasson vizsgálatot az ügyben.

A Háttér Társaság közleményben reagált azt ügyre, aminek a lényege:

  • Budapest Főváros Tarlós István főpolgármestersége alatt elfogadott helyi esélyegyenlőségi programja kiemelt célcsoportként tekint a szexuális és nemi kisebbségekre.
  • Ezeknek a szervezeteknek a honlapján több tucat olyan kutatási jelentés és szakmai anyag elérhető, amelyre a Hivatal munkatársainak is szüksége lehet az előterjesztések elkészítése során.
  • A Háttér Társaság által nyújtott támogató szolgáltatások, például az egyesület Információs és Lelkisegély-, illetve Jogsegélyszolgálata a Főváros által kiadott esélyegyenlőségi jó gyakorlatok gyűjteményében is szerepelnek.
  • A Főpolgármesteri Hivatalban használt szoftver fejlesztője korábban nyilvános közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a „Gay or Lesbian or Bisexual Interest” kategóriába sorolt oldalak (ebbe tartoznak a korlátozás alá eső civil szervezeti oldalak) nem tartalmaznak pornográf tartalmakat, és alapból nincsenek letiltva. A tiltást tehát  szoftver felhasználójának (itt a Főpolgármesteri Hivatalnak) kifejezetten be kellett kapcsolnia.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.