Budapesten is tüntettek a gyerekek a klímaváltozás miatt

„Miért kellene tanulnunk egy olyan jövőért, ami hamarosan megsemmisülhet? Amikor senki nem tesz semmit, hogy megmentse ezt a jövőt? Mi értelme van tényeket tanulni, miközben a legfontosabb tények szemmel láthatóan semmit nem jelentenek a társadalmunknak? Mi haszna az oktatásnak, ha a kormányaink nem hallgatnak a képzett szakemberekre?” 

- olvasható a felhívásban, melyet a Globális Klímasztrájk budapesti eseményének FB-oldalára kiposztoltak. Március 15-én több országban is tüntettek az ellen, hogy mint mondják, a politikusok, a döntéshozók semmibe veszik a gyerekek jövőjét pusztán kapzsiságból. A budapesti eseményt a Batthyány téren tartották, a Fridays for Future Magyarország fotókat is közölt az összegyűlt gyerekekről és felnőttekről. A mozgalmat a 16 éves svéd a 16 éves svéd klímaaktivista, Greta Thunberg inspirálta, aki minden pénteken a svéd parlament előtt sztrájkolt, és akit most Nobel-békedíjra jelöltek.

A globális klímasztrájkot több mint 100 országban, 1500 városban hirdették meg. Németország több mint 200 településen tartottak tüntetést. „Tegyetek végre valamint a klímakatasztrófa elkerüléséért" - követelték düsseldorfi diákok, akik a legnagyobb németországi vállatok helyi központjai elé vonultak változásokat követelve. „Az óra ketyeg, az idő ellenünk dolgozik”, „Mi vagyunk az utolsó nemzedék, amely még változtathat ezen” - kántálták.

Olaszországban mintegy 180 városban rendeztek a diákok tüntetéseket, a legtöbben, mintegy százezren Milánóban gyűltek össze az ANSA olasz hírügynökség szerint.
Franciaországban több mint száz városban sürgették a kormányt cselekvésre a fiatalok, Párizsban 40 ezer tüntető vonult végig az utcákon. Brüsszelben mintegy 30 ezren tüntettek „Nincs elvesztegetni való időnk”, „Cselekedjünk most, együtt” jelszavakkal. Lengyelország 29 városában vonultak utcára a diákok „Először természet, utána diploma”, „Miért tanuljunk egy jövőnek, amely soha nem fog eljönni” - feliratokkal.
A világ legszennyezettebb városában, India fővárosában, Újdelhiben a légszennyezés ellen tiltakoztak a tüntetők. A Dél-afrikai Köztársaság fővárosában, Pretoriában a diákok arra hívták fel a figyelmet, hogy „nem létezik B-bolygó”. Szingapúrban, ahol szigorúan korlátozzák a köztéri gyűléseket, a diákok a közösségi médiában folytattak kampányt a klímaváltozás megállításáért. Új-Zélandon még a 49 halálos áldozatot követelő terrortámadás sújtotta Christchurchben is utcára vonultak a diákok, holott a hatóságok eltanácsoltak mindenkit az utcai jelenléttől.

A diáktüntetések megosztották a politikusokat. Jacinda Ahern új-zélandi kormányfő, aki mintegy százmillió új-zélandi dollárt ígért az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése elleni harcra, támogatásáról biztosította a tüntetőket, és bátorította őket arra, hogy ne várjanak a választójogi kor eléréséig, emeljék fel bátran hangjukat.
Simonetta Sommaruga svájci környezetvédelmi miniszter érthetőnek nevezte a fiatal nemzedékek klímavédelmet illető türelmetlenségét. „Most kell választ adnunk” - hangoztatta a lausanne-i fiatalok tízezer fős tüntetésére reagálva, hozzátéve, hogy Svájcot is elérte a klímaváltozás. Ausztráliában és Nagy-Britanniában azonban bírálták a tüntetőket. Dan Tehan ausztrál oktatási miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy az általuk fontosnak vélt dolgok mellett az iskola után, vagy a hétvégéken kellene fellépniük. Egy wellingtoni szülő, aki 11 éves gyerekével együtt vett részt a tüntetésen azonban úgy vélte, hogy a diákmegmozdulás jobb, mint egyetlen napi oktatás. Ez korunk legnagyobb kérdése - hangoztatta.
A német gazdasági miniszter, Peter Altmaier is azon a véleményen volt, hogy a diákoknak az iskolákban a helyük, tüntetéseket tanítás után kell rendezni. A német ZDF műsorszolgáltató által készített felmérés szerint azonban Németországban a lakosság 67 százaléka biztosította támogatásáról az tanítási időben tüntető diákokat.
A politikusokkal szemben a tudósok támogatják a diákokat, több ezer tudós írt alá petíciókat Nagy-Britanniában, Finnországban, Németországban és az Egyesült Államokban a diákok fellépését méltatva.

CímlapfotóFridays for Future Magyarország

(Fridays for Future/MTI)