Megtalálták a koncepciós per után kivégzett Sándor István földi maradványait

történelem
2019 március 27., 14:01
comments 79

Megtalálták és azonosították az 1953-ban koncepciós perben elítélt, kivégzett, és jeltelen sírba temetett szalézi szerzetes, Boldog Sándor István földi maradványait. A kutatás eredményeiről Budapesten tartott sajtótájékoztatót a szalézi rend.

Susa Éva igazságügyi főtanácsos azt mondta, hosszú kutatómunka után jutottak arra, hogy Boldog Sándor István maradványait a Rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellája 2. sorának 37-es számú sírjában kell keresniük.

A sírt 2018 novemberében feltárták, abból a várakozásuknak megfelelően hat ember csontmaradványa került elő.

Dudás Eszter igazságügyi antropológus elmondta, hogy az azonosításhoz Boldog Sándor István, illetve a testvére által lezárt levélborítékot használtak. Az ezekről származó DNS-minták alapján pedig igazolták, hogy a vértanú maradványait találták meg.

photo_camera Résztvevők Sándor István boldoggá avatási szentmiséjén a budapesti Szent István-bazilika előtt 2013. október 19-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A szerzetest a Rákosi-korszakban államellenes tevékenység miatt akasztották fel. Az volt a bűne, hogy fiatal munkásokat oktatott, a szerzetesrendek feloszlatása után. A Vatikán hivatalosan is elismerte vértanúságát, és Ferenc pápa engedélyével 2013-ban boldoggá avatták. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt