Mindenhol örömmel képviselte az orosz álláspontot, mégsem érti, miért számoltak vele Moszkvában a saját emberükként

külföld
2019 április 09., 02:11
comments 139

Nagyon hasonló kémbotrány robbant ki az elmúlt napokban egy szélsőjobboldali német képviselő körül, mint amit a jobbikos Kovács Bélánál láthattunk. Néhány előkerült dokumentum szerint Vlagyimir Putyin elnöki hivatalában nagy fantáziát láttak Markus Frohnmaierben, a német AfD feltűnően oroszbarát képviselőjében, akiről nem sokkal a 2017-es választások előtt úgy írtak, hogy ha bejut a Bundestagba, lesz egy képviselőjük, aki teljes mértékben az irányításuk alatt áll. Ezért pedig külön akciótervet dolgoztak ki arra, hogyan támogathatnák Frohnmaier kampányát. 

Spiegel, a ZDF, a BBC és az olasz La Repubblica közös oknyomozásából kirajzolódik, hogyan befolyásolják az európai politikát baráti politikusokon keresztül. Ehhez több ezer dokumentumot és emailt dolgoztak fel, amit az egykori orosz topoligarcha, Mihail Hodorkovszkij londoni kutatóközpontja adott át nekik.

Markus Frohnmaier
photo_camera Markus Frohnmaier Fotó: CARSTEN KOALL/AFP

A kiszivárogtatott dokumentumok között szerepelt egy 2017-es külpolitikai stratégia is, ami meghatározza, hogy az Európai Unió országaiban milyen találkozókat, tüntetéseket és médiakampányokat kell szervezni azért, hogy az orosz érdekeket támogassák vagy Putyin kritikusait hiteltelenítsék. Tervben volt egy informális platform létrehozása is, amibe olyan populista erőket hívtak volna meg, mint az olasz Északi Liga (ma már csak Liga) vagy az 5 Csillag Mozgalom, a francia Nemzeti Front (ma Nemzeti Gyűlés), a brit Brit Nemzeti Párt vagy a német AfD. 

Markus Frohnmaiert pedig ebben a forgatókönyvben főszereplőként emlegették. A dokumentum 4. pontja a 2017. szeptemberi német választásokkal foglalkozik, és megállapítja, hogy nagy az esély Frohnmaier megválasztására, így: 

Lesz egy képviselő a Bundestagban, aki hozzánk tartozik és teljesen az irányításunk alatt áll.” 

A dokumentumot tartalmazó e-mailt az orosz Duma egyik képviselője mellett dolgozó Pjort Premjak –  aki korábban kémelhárítóként is szolgált – küldte el 2017. április 3-án. A címzett pedig az elnöki hivatal külpolitikai részlegének vezetője, Alexander Leonidovics Mansoszin volt. Amikor a ZDF riportere felkereste Pjort Premjakot a moszkvai irodájában, 

a férfi elismerte, hogy az email tőle származik, de azt állította, a mailhez csatolt dokumentumot csak továbbította az illetékeseknek. 

photo_camera Pjort Premjak Fotó: ZDF

Később egy másik dokumentumban arról írtak, hogy Frohnmaier kampányához az anyagi mellett médiatámogatásra is szükség lesz, hogy az első helyről rajtolhasson, amikor az AfD parlamenti frakciójának külpolitikai tisztségviselőit választják. Ehhez hasznos lehet, ha Frohnmaier sokat szerepel az orosz médiában. A képviselő az ügyvédjén keresztül a Spiegelnek tagadta, hogy hasonló segítséget kért vagy kapott volna, ugyanakkor tény, hogy rendszeres megszólalója volt az állami finanszírozású Russia Today adásainak. Szívesen beszélt például arról, hogy a Krím-félszigeten már Oroszországhoz tartozik, és ezt Közép-Európában is el kellene fogadni végre.    

link Forrás

Tökéletes ember a tökéletes helyen

És a 28 éves Frohnmaiernél tényleg nehéz lenne alkalmasabb embert találni az orosz érdekek képviseletére. Amikor a képviselő még csak az AfD ifjúsági szervezetét vezette, már akkor elintézte, hogy az orosz nagykövetség attaséja, Daniil Bisslinger a Junge Alternative 2014-es stuttgarti kongresszusán előadást tarthasson arról, hogy az ukrán válság tulajdonképpen csak a Nyugat expanziós törekvéseiről szól. 

Az orosz diplomata később a párt vezetésével is jó kapcsolatokat épített ki. A viszonyt jól szemlélteti az a Spiegelhez eljutott email, amiben az AfD ifjúsági szervezetének egyik tagja, Reinmond Hoffman épp Bisslingert kéri meg arra, hogy intézzen neki egy gyakornoki állást a Gazpromnál, mert hatékonyan tudná képviselni az orosz érdekeket Németországban.

Frohnmaiert pedig évek óta az orosz propaganda egyik kedvenc dísznémetje

  • 2015-ben ő és az AfD mostani elnöke, Alexander Gauland egy Putyin-párti oligarcha pénzén utazott Szentpétervárra, ahol személyesen is megismerhették az orosz rendszer fő ideológusát, Alekszandr Dugint. 
  • Ugyanebben az évben az oroszbarát szeparatistákat is meglátogatta Donyeckben.
  • 2016-ban és 2018-ban pedig gond nélkül elment arra a jaltai gazdasági fórumra, ami a jogellenesen megszállt Krím-félsziget befektetési lehetőségeit mutatta be. (Itt ismerkedett meg azzal az orosz újságírónővel, akit később feleségül vett.) 
  • Amikor pedig azért vitték ki Moszkvába, hogy választási megfigyelőként részt vegyen az orosz elnökválasztáson, a Sputniknak úgy nyilatkozott, hogy az emberek jókedvűen mennek szavazni, és nagyrészt Putyint támogatják. 

Ezeket az eseményeket általában az orosz állam fizeti, mivel felbecsülhetetlen értéke van, ha meg tudják mutatni, hogy nyugati szövetségesei is vannak a rendszernek, akik még a vitatott választásokon is mindent rendben találnak.

photo_camera Markus Frohnmaier Fotó: Markus Frohnmaier /facebook

A botrány kirobbanása óta Frohnmaier mindent tagad. Azt állítja, hogy a szerepéről szóló stratégiai dokumentumot nem ismeri, azt sem tudja, miért említik benne az oroszok ellenőrzése alatt tartott képviselőként. Nemrég az oldalán pedig azt írta, hogy az európai parlamenti választások miatt hecckampányt folytatnak ellene és a pártja ellen. De szerinte a a bizonyítékok eleve nem hitelesek, mivel Hodorkovszkij szervezetétől származnak, aki pedig a mostani rendszer ellensége. Szerinte most ugyanolyan boszorkányüldözést folytatnak az AfD ellen, mint két és fél éve Trump ellen, mert a baloldali újságírók és politikusok szemében túl oroszbarátnak látszott. 

Ugyanakkor a Bundestag szociáldemokrata alelnöke kivizsgáltatná Frohnmaier kapcsolatait, a CDU főtitkára pedig felszólította, hogy adja vissza a képviselői mandátumát.    

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.