Hiába törölte perceken belül, a demokrata politikus hülye tweetje egyből összeesküvés-elméletek alapja lett

Christopher J. Hale valószínűleg egy életre megtanulta, hogy nem kell minden baromságot azonnal kitweetelni, mert a végén még ráég az emberre a hülyeség. Hale, aki tavaly ősszel sikertelenül próbált demokrata színekben bejutni a washingtoni törvényhozásban, hétfőn, miközben a lángoló Notre Dame-ot nézte a tévében, rövid üzenetet fogalmazott.

"Egy jezsuita barátom, aki a Notre Dame-ban dolgozik, azt mesélte, hogy a székesegyház dolgozói szerint a tüzet szándékosan okozták" - írta.

Aztán egy külön posztban gyorsan hozzátette, hogy erre "nulla bizonyítéka" van a barátja állításán túl, majd perceken belül törölte az eredeti posztot, írja a Daily Beast. De már elkésett, a minden alapot nélkülöző állítása addigra már a tűzről születő szélsőjobboldali összeesküvés-elméletek alapja lett.

"Visszatekintve, abszolút soha nem kellett volna ezt kitweetelnem. Azt hiszem, nem láttam előre, hogy az internet legsötétebb bugyrai hogyan fognak kapkodni a szalmaszálak után összeesküvés-elméleteik felállításában" - mondta a Daily Beastnek.

Hale-nek csak pár ezer követője van, de posztját azonnal kiszúrta az amerikai szélsőjobboldal egyik legendás futóbolondja, a Pizzagate-őrület egyik motorja, Jack Posobiec, aki retweetelte 450 ezer követőjének. Így perceken belül rohamtempóban kezdett terjedni. "Szinte azonnal mondtam, hogy törlöm a tweetem, de már akkor is világos volt, hogy fegyverként fogják használni" - mondta erről Hale.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.