Leszavazta a Handó Tünde elmozdítását kérő indítványt a Parlament fideszes többsége

politika
2019 június 11., 11:38
comments 87

Közleményt adott ki az Országos Bírói Hivatal, mely szerint vezetőjüket, Handó Tündét kedden megerősítette posztján az Országgyűlés plenáris ülése. 

Handó eltávolításának érdekében az Országos Bírói Tanács fordult a parlamenthez, mivel szerintük az OBH vezetője hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja és szembehelyezkedett az Alaptörvényben világosan megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvével.

Handó  egy ideje nem hajlandó együttműködni az őt ellenőrizni hivatott OBT-vel. A legvitatottabb kérdés Handó kinevezési gyakorlata, ugyanis sokszor előfordult, hogy az OBH vezetője nem a legjobban szereplő pályázat készítőjét nevezi ki bírósági vezetőnek, hanem saját hatáskörben, megbízással nevez ki valaki mást. Ezt az OBT többször is kifogásolt már. A konfliktus hátteréről részletesen írtunk korábban

parlament honlapján látható, hogy az OBT indítványátt a Fidesz-KDNP képviselői nem támogatták, így az 120 nem és 54 igen szavazattal leszavazták. 

Ezzel kapcsolatban az OBH közleményében azt írja, hogy bebizonyosodott, az OBH elnöke – mint a legellenőrzöttebb közjogi szereplő – megválasztása óta a törvényeket maradéktalanul betartva végezte munkáját. 

Handó Tündét amúgy épp e szavazás napján tüntette ki Polt Péter legfőbb ügyész. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.