New York-i segítséggel akarták újjászervezni a maffiát Szicíliában

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Szerdán az FBI és az olasz rendőrség közös akcióban csapott le egy szicíliai maffiacsaládra, ami több éves amerikai száműzetés után újra otthon próbálta kiépíteni a hatalmát. Az akcióban részt vevő több mint 200 rendőr és FBI-ügynök összesen 18 embert vett őrizetbe a palermói Inzerillo klánból, akik a New York-i Gambino családdal fogtak össze. A 19. gyanúsítottat pedig Egyesült Államokban fogták el.

Tommaso InzerilloFotó: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

Az Inzerillo családnak azután kellett elmenekülnie Szicíliából, hogy a Cosa Nostrát irányító Salvatore „Toto” Riina az 1980-as évek elején maffiaháborút indított a szigeten, és kiszorította őket Palermo külvárosi részéből, Passo di Riganóból. De a szervezetben változás indult be, miután Riina 2017-ben meghalt a börtönben. Ezután a New York-i szövetségesei segítségével az Inzerillo család nekiállt visszaszerezni a régi területeit Palermóban., ami nem kis feszültségeket szült a városban.

A Gambinók a az öt hagyományos olasz-amerikai maffiacsalád egyike New Yorkban. A család fejét, Francesco „Franky Boy” Calit idén márciusban lőtték le Staten Islandon, ami már nem sok jót vetített előre az Inzerillóknak sem.

Francesco InzerilloFotó: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

Az FBI és az olasz rendőrség nemzetközi elfogatóparancs alapján három ingatlanban tartottak házkutatást New Jerseyben, Staten Islandon és Philadelphiában. Az olasz rendőrség közleménye szerint a szerdán elfogott klántagokat maffiatagsággal, zsarolással, csalással és tisztességtelen versennyel vádolják. Az elfogottak között van Salvatore Gambino is, az egyik Palermo melletti falu polgármestere és Francesco Inzerillo is. (Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 3,8 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.