New York-i segítséggel akarták újjászervezni a maffiát Szicíliában

2019 július 17., szerda 20:29
77

Szerdán az FBI és az olasz rendőrség közös akcióban csapott le egy szicíliai maffiacsaládra, ami több éves amerikai száműzetés után újra otthon próbálta kiépíteni a hatalmát. Az akcióban részt vevő több mint 200 rendőr és FBI-ügynök összesen 18 embert vett őrizetbe a palermói Inzerillo klánból, akik a New York-i Gambino családdal fogtak össze. A 19. gyanúsítottat pedig Egyesült Államokban fogták el.

Tommaso Inzerillo Fotó: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

Az Inzerillo családnak azután kellett elmenekülnie Szicíliából, hogy a Cosa Nostrát irányító Salvatore „Toto” Riina az 1980-as évek elején maffiaháborút indított a szigeten, és kiszorította őket Palermo külvárosi részéből, Passo di Riganóból. De a szervezetben változás indult be, miután Riina 2017-ben meghalt a börtönben. Ezután a New York-i szövetségesei segítségével az Inzerillo család nekiállt visszaszerezni a régi területeit Palermóban., ami nem kis feszültségeket szült a városban.

A Gambinók a az öt hagyományos olasz-amerikai maffiacsalád egyike New Yorkban. A család fejét, Francesco „Franky Boy” Calit idén márciusban lőtték le Staten Islandon, ami már nem sok jót vetített előre az Inzerillóknak sem.

Francesco Inzerillo Fotó: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

Az FBI és az olasz rendőrség nemzetközi elfogatóparancs alapján három ingatlanban tartottak házkutatást New Jerseyben, Staten Islandon és Philadelphiában. Az olasz rendőrség közleménye szerint a szerdán elfogott klántagokat maffiatagsággal, zsarolással, csalással és tisztességtelen versennyel vádolják. Az elfogottak között van Salvatore Gambino is, az egyik Palermo melletti falu polgármestere és Francesco Inzerillo is. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt