New York-i segítséggel akarták újjászervezni a maffiát Szicíliában

Szerdán az FBI és az olasz rendőrség közös akcióban csapott le egy szicíliai maffiacsaládra, ami több éves amerikai száműzetés után újra otthon próbálta kiépíteni a hatalmát. Az akcióban részt vevő több mint 200 rendőr és FBI-ügynök összesen 18 embert vett őrizetbe a palermói Inzerillo klánból, akik a New York-i Gambino családdal fogtak össze. A 19. gyanúsítottat pedig Egyesült Államokban fogták el.

Tommaso InzerilloFotó: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

Az Inzerillo családnak azután kellett elmenekülnie Szicíliából, hogy a Cosa Nostrát irányító Salvatore „Toto” Riina az 1980-as évek elején maffiaháborút indított a szigeten, és kiszorította őket Palermo külvárosi részéből, Passo di Riganóból. De a szervezetben változás indult be, miután Riina 2017-ben meghalt a börtönben. Ezután a New York-i szövetségesei segítségével az Inzerillo család nekiállt visszaszerezni a régi területeit Palermóban., ami nem kis feszültségeket szült a városban.

A Gambinók a az öt hagyományos olasz-amerikai maffiacsalád egyike New Yorkban. A család fejét, Francesco „Franky Boy” Calit idén márciusban lőtték le Staten Islandon, ami már nem sok jót vetített előre az Inzerillóknak sem.

Francesco InzerilloFotó: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

Az FBI és az olasz rendőrség nemzetközi elfogatóparancs alapján három ingatlanban tartottak házkutatást New Jerseyben, Staten Islandon és Philadelphiában. Az olasz rendőrség közleménye szerint a szerdán elfogott klántagokat maffiatagsággal, zsarolással, csalással és tisztességtelen versennyel vádolják. Az elfogottak között van Salvatore Gambino is, az egyik Palermo melletti falu polgármestere és Francesco Inzerillo is. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.