Felkavaró videó készült arról, ahogy egy tigrist meglincselnek a falusiak Indiában

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Tucatnyi ember botokkal felszerelkezve lincselt meg egy 5-6 éves nősténytigrist India északi részén, Uttar Prades államban egy, a tigrisek élőhelyének fenntartott védett területen.  A lincselésről az egyik helyibéli készített felkavaró videót.

Pillanatfelvétel a videóból.Fotó: NDTV

Az állatot ugyan megpróbálta megmenteni a park egyik különítménye, de beszámolók szerint a feldühödött lakók őket sem engedték az állat közelébe, amely így belehalt a számos csonttörésbe. A világon mára mindössze 4000 tigris él, közülük 2500 Indiában.

A Pilibhit rezervátumhoz közeli település lakói azért támadtak az állatra, mert állításuk szerint a tigris szerdán reggel megtámadott egy falusit, ezért bosszút álltak. 

A nyilvánosságra került videó Indiában is komolyabb botrányt kavart, jó ideje ugyanis kiemelt fontosságú lett az állam számára a tigrispopuláció védelme: az elmúlt évtizedekben több hasonló rezervátum jött létre, hogy biztosítsa a tigrisek természetes élőhelyéül szolgáló nagyobb, összefüggő erdőterületeket.

Az erdőkre, pontosabban a földekre az embereknek is szükségük van, ezért állandóak a konfliktusok a természetvédelmi területek határain, ahová farmok települnek, írja az esetről a New York Times. 

Az indiai NDTV beszámolója szerint a hatóságok most azt vizsgálják, valóban megtettek-e mindent a parkőrök az állat megmentése érdekében.

A hatóságok 31 falusi ellen indítottak eljárást, négyet letartóztattak, azt ugyanis nem látták megalapozottnak, hogy a tigris támadt volna a falusiakra. A beszámolók szerint a szerda reggeli incidens sem a tigris hibájából történt: az egyik, a tigris támadásában megsérült helybéli ment hozzá közel, amit kifejezetten tiltanak az előírások a védett területen, mivel a tigrisek maguktól nem támadnak emberre. Egy tigris megöléséért 3 év börtönbüntetés jár Indiában.

A Pilibhit rezervátumban 2012 óta 16 tigris és 3 leopárd halt meg túlnyomórészt az ember miatt: mérgezés, illegális befogás, háziállatoktól összeszedett fertőzés végzett velük.

Az indiai tigrispopuláció - mióta tudatosan védik őket - így is nőtt, 2006-ban mindössze 1411 tigrist számoltak az országban. (NDTV/NYT/Fotó: AFP)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.