Az Orbánhoz közel álló orientalista, Maróth Miklós lesz az akadémiai kutatóhálózat új vezetője

A vasarnap.hu megkeresésére Maróth Miklós megerősítette: amint Orbán Viktor is aláírja a döntést, ő lesz a kutatóhálózat vezetője. „Palkovics László miniszter úr és az Akadémia elnökének megegyezése után nagy valószínűséggel Orbán Viktor is alá fogja írni” – tette hozzá.

Először a hvg.hu írta meg akadémiai források alapján, hogy Maróth kerülhet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) élére. Ugyanezen források azt is mondták, hogy Lovász László MTA-elnök ultimátum-szerű ajánlatot kapott Palkovics Lászlótól. Ma ezzel szemben az innovációs miniszter úgy fogalmazott, hogy Maróth „teljes mértékben konszenzusos jelölt” volt, semmiféle kényszer nem volt Lovász László irányába, egyszerűen végigmentek azon az öt jelöltön, akit mindketten alkalmasnak találtak a feladatra, közülük pedig Maróthra esett a választás, aki vállalta.

Orbán Viktor miniszterelnök és Maróth Miklós akadémikus, az intézet igazgatója kezet fog az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete épületének avatásán Piliscsabán 2019. április 9-énFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A magyar tudomány legnagyobb kutatóhálózatát erővel vette el a kormány az MTA-tól, az akadémia vezetése és az ott dolgozók akarata ellenére. AZ Akadémiai Dolgozók Fóruma korábban azt nyilatkozta, szerintük elismert tudós nem vállalja el a kormányzati befolyás alá vont ELKH vezetését.

Maróth Miklós ismert klasszika-filológus, egyben régóta a Fidesz értelmiségi holdudvarának tagja. Korábban volt a Pázmány bölcsészkarának dékánja, illetve 2014-ig az MTA alelnöke is. Ekkor elindult az elnöki tisztségért, de végül Lovászt választották meg. A sajtóban emlegették már Orbán Viktor barátjaként is, így merülhetett fel a neve 2015-ben mint lehetséges köztársasági elnök. A kormánytól többek között Corvin-láncot és Széchenyi-díjat is kapott, illetve jó sok pénzt a közel-keleti kutatásokkal foglalkozó Avicenna nevű intézetére. Orientalistaként a migránsozó kampány beindulása óta gyakori szereplője a kormánypárti médiának, ahol rendre elmondhatja, „lehetetlen a muszlimok integrálása”.

Érdekes apróság, hogy Maróth annak idején Orbán Viktorral együtt részt vett a jordán konzul nevezetes vacsoráján, ahol a miniszterelnök a körözött bűnözővel és híres pénzmosóval, Ghaith Pharaonnal találkozott.

Frissítés: cikkünk megjelenése után közleményt küldött az innovációs minisztérium, amelyben megerősítették, hogy Orbán Viktor kinevezte Maróthot. „Közös döntés született a testület tagjairól is” - írták. 

  • Az Irányító Testület miniszter által javasolt tagjai Mezei Ferenc, Horváth Zita, Grűner György, Sótonyi Péter, Gáspár Péter és Kellermayer Miklós, 
  • az MTA elnöke által javasolt tagjai pedig Pálfy Péter Pál, Freund Tamás, Ádám Veronika, Bokor József, Borsos Balázs és Borhy László.

A változások célja a megfelelő garanciák mentén, hatékonyabban működő kutatási szervezetrendszer kialakítása - teszi hozzá a közlemény.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.