Paulo Coelho bocsánatot kért Macrontól

2019 augusztus 27., kedd 14:22
208

Paulo Coelho brazil író a Twitteren kért bocsánatot Emmanuel Macron francia elnöktől és a „francia barátaitól” a brazil elnök szavai miatt.

„Bocsásson meg, ezer bocsánat”

– mondta Coelho a videón, elnézést kérve Jair Bolsonaro brazil elnök „hisztérikus kirohanása miatt Franciaország, Macron elnök és az elnök felesége ellen”.

Az 1947-ben Rio de Janeiróban született író, az ENSZ békenagykövete arról is beszélt, hogy „miközben az Amazonas ég, a brazil kormánynak nincsenek érvei, csak sérteget, tagad, semmit sem mond, és nem teljesíti kötelességét”.

Paulo Coelho Fotó: Pierre Verdy/AFP

Macron és a brazil elnök, Bolsonaro azon kapott össze, hogy Bolsonaro egy szexista Facebook-kommentjével felháborodást váltott ki, Brigitte Macront, a francia fist ladyt inzultálva. A DisculpaBrigitte (Bocsánat, Brigitte) hashtag alatt sok twitterező vette védelmébe a francia first ladyt és fejezte ki a szégyenkezését.

Macron „rendkívül tiszteletlennek” minősítette Bolsonaro viselkedését, és azt mondta, reméli, a hivatali ideje gyorsan befejeződik. A brazil elnök válaszul elfogadhatatlannak nevezte Marcon „támadásait”.

Emmanuel Macron és a felesége, Brigitte Macron szavaz 2017. június 11-én. Fotó: Christophe Petit Tesson/AFP

A szélsőjobboldali brazil vezető elzárkózott attól, hogy az Amazonas őserdeiben pusztító tüzeket külföldi segítséggel oltsák. Marcron a G7-csúcstalálkozón az Amazonas-térség országainak távollétében a régióban pusztító tüzekről beszélt, Bolsonaro pedig ezt „gyarmatosító mentalitásként” értelmezte. Macron ezután Bolsonaro környezetvédelmi politikája miatt bejelentette a szabadkereskedelmi megállapodás blokkolását a Dél-amerikai Közös Piaccal, a Mercosurral. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt