Az ír külügyminiszter szerint Boris Johnson álláspontja teljesen ésszerűtlen

Boris Johnson brit miniszterelnök Brexittel kapcsolatos álláspontja teljesen ésszerűtlen, és London semmilyen érdemi alternatívát nem terjesztett elő az ír-szigeti határ átjárhatóságát szavatolni hivatott, úgynevezett tartalékmegoldásra, amelyet London a leginkább kifogásol - jelentette ki pénteken egy rádióinterjúban Simon Coveney ír külügyminiszter.

Simon CoveneyFotó: ERIC PIERMONT/AFP

"Boris Johnson nagyon egyértelmű és világos álláspontot vázolt fel, de ez egy teljesen ésszerűtlen álláspont, amelybe az Európai Unió nem mehet bele, és ezt ő is tudja" - mutatott rá a tárcavezető.

Keményvonalas Brexit-párti politikusok nem kizárólag azt, de elsősorban az ír-szigeti határ átjárhatóságát szavatoló vészmegoldást kifogásolják abban a megállapodásban, amelyet tavaly novemberben kötött a brit kormány az Európai Unióval. Ezt a kiválási megállapodást a brit parlament alsóháza háromszor is elutasította. Az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság határa a brit kiválás után az EU külső határa lesz, de a határ átjárhatósága a több évtizedes, ír-szigeti fegyveres konfliktust lezáró, úgynevezett nagypénteki megállapodás egyik sarokköve. Ennek szavatolására állapodott meg London és Brüsszel arról, hogy amíg nem születik jobb megoldás, addig Észak-Írország nagyrészt része marad az uniós egységes piac szabályrendszerének, és az ország egésze közös vámterületet alkot az Európai Unióval. Coveney szerint London alternatív javaslatai nem meggyőzőek.

"Ha van alternatíva az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás helyett, amely ugyanazt garantálja, akkor jöjjenek elő a farbával!" - hangsúlyozta Coveney.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter ezzel szemben a Sky News brit hírcsatornának nyilatkozva leszögezte, hogy Nagy-Britannia igenis felkínált alternatívát a tartalékmegoldás helyett, és nincs igazuk azoknak, akik ezt tagadják.
Három évvel a Brexit-népszavazás után Nagy-Britannia egyre közeledik a kilépés október végi időpontjához. Az új brit kormányfő leszögezte: el kell távolítani a tartalékmegoldást az uniós-brit megállapodásból ahhoz, hogy el tudja fogadtatni a parlamenttel. Brüsszel jelezte, hogy kész meghallgatni London javaslatait az ügyben.

A Brexit jelenlegi határideje október 31., amikor is - hacsak London nem kér és kap további halasztást - az Egyesült Királyság uniós tagsága minden további nélkül automatikusan megszűnik. Boris Johnson korábban kijelentette: országa október végén, ha törik, ha szakad, kilép az EU-ból. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.