Egy magyar tudós 2003-ban megvizsgálta, mekkora nyomással szarnak a pingvinek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Victor Benno Meyer-Rochow és Gál József a Polar Biologyba 2003-ban tanulmányt írt azzal a címmel, hogy:

A pingvinek kakálásakor keletkező nyomások – Számítások madárszékelésről

Forrás: Meyer-Rochow, Victor & Gál, József. (2003). Pressures produced when penguins pooh - Calculations on avian defaecation. Polar Biology. 27. 56-58. 10.1007/s00300-003-0563-3.

A két tudós számításai szerint a kifejlett állszíjas (vagy kantáros) pingvinek és az Adélie-pingvinek vizes anyag kilökéséhez 10, de bizonyos esetekben – például nagyobb, olívaolajéhoz hasonló viszkozitású anyag kiürítéséhez – akár 60 kilopascalos (450 higanymilliméter) nyomást is ki tudnak fejteni, hogy messzire tudjanak szarni a fészküktől. A kilökött anyag legfeljebb 40 ± 12 cm-re jut a madártól, és egy akár 1 cm vastag, fehéres vagy rózsaszínű csíkot hagy maga után.

Fotó: Meyer-Rochow, Victor & Gál, József. (2003). Pressures produced when penguins pooh - Calculations on avian defaecation. Polar Biology. 27. 56-58. 10.1007/s00300-003-0563-3.

(via Sciencealert)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.