Engedélyezte az amerikai kormány egy oroszlán trófeájának beutaztatását Tanzániából, az állatvédők forronganak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Oroszlán Tanzániában, a Serengeti Nemzeti ParkbanFotó: Stephco/Photononstop

Állat- és környezetvédő szervezetek tiltakozásukat fejezték ki, miután a Trump-kormány engedélyt adott egy floridai férfinek, hogy beutaztassa az Egyesült Államokba egy általa elejtette tanzániai oroszlán bőrét, koponyáját, fogait és állkapcsait. 

A döntés azért verte ki a biztosítékot, mert az oroszlánok szerepelnek a veszélyeztetett állatok védelméről szóló szövetségi törvény (US Endangered Species Act) listáján, így jogilag védettnek minősülnek.

Az egyik, vadon élő állatokat védő szervezet (US Fish and Wildlife Services) közérdekű adatigénylése nyomán ráadásul az is kiderült, hogy a vadászt, Carl Atkinsont az ügyben egy olyan ügyvéd képviselte, aki egyébként maga is tagja a Trump-kormány egyik sokat támadott tanácsadótestületének, amely támogatja a trófeavadászatot (International Wildlife Conservation Council). 

 Állatvédők aggasztónak találják azt is, hogy a kormány épp Tanzániából engedélyezte az állati maradványok beutaztatását, ahonnan az Obama-adminisztráció idején megtiltották az elefánt trófeák beszállítását; különös tekintettel arra, hogy az ország nem lépett fel kellő erővel az orvvadászokkal szemben, és nem szolgáltatott hiteles adatokat sem egyes fajok megmaradt példányszámairól. A legutóbbi, hitelesnek tekintett adat szerint nagyjából 17 ezres a tanzániai oroszlán-populáció. 

 A Trump-érában ezt az intézkedést felfüggesztették, és minden ilyen esetet egyenként vizsgálnak meg az illetékes hatóságok. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.