Trump valami olyat ígért egy külföldi vezetőnek, hogy egy kém szükségesnek érezte feljelenteni

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Nagyon úgy tűnik, hogy Donald Trump megint kikotyogott valamit, amit nem kellett volna. A Washington Post beszámolója szerint augusztus 12-én az amerikai titkosszolgálatok egy meg nem nevezett munkatársa magára vállalta a közérdekű feljelentő szerepét, és hivatalos panaszt tett a titkosszolgálatok belső ellenőrzésénél amiatt, hogy Donald Trump egy külföldi vezetővel folytatott beszélgetése során olyan "ígéretet" tett, amit a feljelentő titkosszolga már a nemzetbiztonságra veszélyesnek érzett.

Feljelentését Michael Atkinson, a titkosszolgálatok legfőbb belső ellenőre elég hitelesnek és aggasztónak ítélte ahhoz, hogy sürgetőnek minősítse - ez alapján pedig az esetet a Nemzeti Hírszerzési Főigazgatónak (DNI) jelentenie kellett volna a törvényhozás illetékes bizottságainak. De Joseph Maguire, aki Dan Coats augusztus közepi lemondása óta ügyvivőként tölti be a posztot, ezt nem tette meg, így a törvényhozást végül maga Atkinson értesítette az esetről.

Lett is nagy paláver a dologból, ennek következtében viszont olyan apró részletek is nyilvánosságra kerültek, amelyek nagyban erősítik a feltételezést, hogy maga Trump kotyoghatott ki valamit. Maguire jogtanácsosa, Jason Klitenic a törvényhozás vezetőinek kedden írt levelében ugyanis azt írta, hogy a panasz alapját "bizalmas és minden bizonnyal privilegizált kommunikáció" adja. Privilegizált kommunikációt ugyanis az Egyesült Államok elnöke folytathat, aki e tekintetben alkotmányos védelmet élvez - annak érdekében, hogy szabadon végezhesse a munkáját, az elnök saját kommunikációját titokban tarthatja még a törvényhozók elől is.

Mindezek alapján a Post utána nézett, hogy kivel is beszélhetett Trump. A közérdekű feljelentő augusztus 12-én tette meg feljelentését, amikor Trump szokás szerint egyik golfbirtokán pihent. A Post a hivatalos és nyilvános források alapján arra jutott, hogy az azt megelőző öt hétben Trump legalább öt állam- vagy kormányfővel kommunikált:

  • Július 31-én a Fehér Ház kezdeményezésére Vlagyimir Putyinnal beszélt telefonon;
  • legalább két, saját szavai szerint "gyönyörű" levelet kapott Kim Dzsongun észak-koreai vezetőtől, miközben júniusban nagy nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy személy szerint a CIA több észak-koreai műveletét is ellenzi;
  • A Fehér Házban fogadta a pakisztáni és a holland miniszterelnököt;
  • személyesen találkozott a katari emírrel.

A listán szereplők közül a holland miniszterelnököt talán kizárhatjuk, neki valószínűleg nem tudott olyasmit ígérni Trump, ami veszélyeztethetné az amerikai nemzetbiztonságot. Hogy ennél többet valaha megtudhatunk-e a dologról, az egyelőre rejtély. Az amerikai képviselőház csütörtökön ugyan meghallgatja Atkinsont, de az ülés zárt lesz, és semmi sem garantálja, hogy Atkinson beszámolhat rajta a jelentésben foglaltakról, mert ha azok valóban az elnök kommunikációját érintik, a Fehér Ház biztosan hivatkozni fog azok privilegizált természetére, illetve arra, hogy az elnök saját hatáskörében bármikor dönthet a titkosítás feloldásáról. Például akkor, amikor kikotyog egy államtitkot.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnék összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.