Irán vezetője nem örül a növekvő amerikai katonai befolyásnak a Perzsa-öbölben

Irán vezetője szerint külföldi erők fenyegetik a Perzsa-öböl békéjét. Hasszán Róhani azután beszélt erről, hogy az Egyesült Államok bejelentette, növeli a katonai jelenlétét Szaúd-Arábiában. Az iráni elnök óva intett egy fegyverkezési versenytől, és szerinte a külföldi erők mindig csak fájdalmat és szenvedést hoztak a régióba, írja a BBC

Az Egyesült Államok azután jelentette be, hogy több katonát küld a környező országokba, hogy szaúdi olajlétesítmények ellen drónokkal követtek el támadásokat. A támadásokért az Egyesült Államok Iránt teszi felelőssé, míg Irán állítása szerint nem volt közük azokhoz. A támadást felvállalták az Irán-közeli húti lázadók Jemenben, de ezt az USA és Szaúd-Arábia nem hitte el. 

Fotó: -/AFP

Róhani bejelentette azt is, hogy egy új béketervet fog beterjeszteni a következő napokban az ENSZ elé, amely a régió helyzetét rendezné. Az elnök az 1980-1988 között zajló Irán-Irak háború kitörésének évfordulós eseményén beszélt, miközben számos városban katonai felvonulásokat tartottak. Szerinte minél távolabb maradnak e külföldi erők a Perzsa-öböltől, annál több biztonság lesz ott. 

Az ENSZ közgyűlése keddtől ülésezik New Yorkban, Róhani ide viheti el a béketervét, melyről azonban részleteket még nem árult el. Most beszélt arról is, hogy Irán kész túllépni a múlt hibáin, és békejobbot nyújtani a szomszédos országoknak. Egyben a húti lázadók is benyújtottak egy béketervet, állításuk szerint többet nem támadnak szaúdi célpontokat, ha a monarchia és szövetségeseik is hasonlóan tesznek velük szemben. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.