Mit rontott el Berki Krisztián?

politika
2019 október 14., 07:57
Berki Krisztián fõpolgármester-jelölt és felesége szavaz az önkormányzati választáson a XIII. kerületi Madarász Viktor óvodában kialakított szavazókörben 2019. október 13-án
photo_camera Berki Krisztián fõpolgármester-jelölt és felesége szavaz az önkormányzati választáson a XIII. kerületi Madarász Viktor óvodában kialakított szavazókörben 2019. október 13-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A választás utáni nagy összegzés egyik fontos kérdése lesz, hogy hol, mely ponton mehetett félre a titkos esélyesként emlegetett Berki Krisztián független főpolgármester-jelölt kampánya.

A tévés celebritás Berki mindössze 4044 szavazatig jutott, alig több mint a szavazatok 0,5 százalékát szerezte meg, ami azért is meglepő, mert aláírásból több mint kétszer ennyit adott le a Fővárosi Választási Bizottságnál szeptember elején. 

„Kint voltam 16 napot az emberek között. Megismertem a követőimet, a rajongóimat, az utálóimat minden társadalmi rétegből” 

- számolt be akkor első politikai tapasztalatairól Berki, aki az instagram-oldalán jelentette be, hogy több mint 10 ezer ajánlást tett le az asztalra, a bizottság pedig ebből legalább 5000-et érvényesnek kellett találjon, mert nyilvántartásba vette a jelöltet.  

Szeptember 10-én a Nemzeti Választási Bizottság elutasította az Állampolgárok a Centrumban Egyesület fellebbezését, amit a herevasalt főpolgármester-jelölt nyilvántartásba vétele után nyújtott be a Puzsér Róbertet jelölő szervezet. 

„Az NVB egyhangú döntéssel a fellebbezést elutasította, arra hivatkozva, hogy a beadványozó nem csatolt bizonyítékot” – írta szeptember 16-án az eset nyomán az MTI.

Nem sokkal később született egy másik ellenzéki javaslat is az ügyben, ami azt hivatott volna vizsgálni, hogy van-e átfedés Berki Krisztián és Tarlós István fideszes főpolgármester-jelöltek ajánlásai között, de az ügyet az NVB végül inkább nem tűzte napirendre.

Berki váratlanul gyenge szereplése azért is meglepő, mert a közmédia és a fideszes lapok előszeretettel segítették a kampányát. 

A közmédia még a legnézettebb időszakban, BL-meccsek szünetében is a bulvárhőssel foglalkozott

Berki indulása úgy tűnt, jól jöhet a Fidesznek, és a kormánypárti kiadványok már nyár végén vele igyekeztek lejáratni Karácsony Gergelyt. 

Az áfacsalási ügyben korábban bűnösségét elismerő Berki - akinek ügyvédje is vádlott egy büntetőügyben- Karácsony alkalmatlanságát helyezte kampánya középpontjába, épp mint a kormánypárti csatornák. Valamiért ez sem hozott számára elegendő szavazatot. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.