Kifütyülték a győri fideszeseket, Borkainak csak az autóját látták

2019 október 29., kedd 4:29
304

Kifütyülték a frissen megválasztott győri, fideszes önkormányzati képviselőket, amikor hétfőn átvették a megbízólevelüket. A Népszava tudósítása szerint ugyanis néhány tüntető jelent meg a városházán, akiket hamar kitessékeltek, de hiába, mert az épület előtti téren folytatták az akciót, így az ünnepség alatt végig hallatszott a sípszó a nagyteremben. 

A lap szerint a szex- és korrupciós botrányáról elhíresült, újraválasztott polgármester, Borkai Zsolt autója végig ott állt a városháza bejáratánál, de Borkai nem tűnt fel az eseményen. 

Borkai Zsolt

Litresits András, a győri ellenzék ügyvédje szerint valószínűleg újraszámolják a polgármesterei szavazatokat, miután múlt csütörtökön az ellenzék megtámadta a területi választási bizottság (tvb) korábbi döntését a Győri Ítélőtáblán. A tvb a polgármesterekre leadott szavazatok újraszámolása alapján kimondta, hogy Borkai maradt a választás győztese, az ellenzék szerint viszont szabálytalanságok történtek a választáson. 

Azt állítják, hogy a választási bizottság lezárta a szavazatszámlálást, de nem lehetett hitelt érdemlően megállapítani, hogy pontosan annyi polgármesteri szavazólapot szállítottak-e ki az egyes választókörzetekbe, mint amennyi visszakerült.

Az üres szavazólapok átvételi listája a kiszállításhoz használt dobozok oldalára volt felragasztva, de a dobozok (egyetlen szavazókör kivételével) eltűntek.Litresits azt mondta, az ítélőtáblának három napon belül kellett volna elbírálni a beadványukat, kivéve, ha megint újraszámolják a szavazatokat, mert ilyenkor hat nap a határidő. Mivel hétfőig nem kaptak semmilyen értesítést, valószínűleg újraszámolás jön, kérdés, hogy az érvényes vagy az érvénytelen, illetve a Borkai Zsoltra vagy a Glázer Tímeára adott szavazokat számolják-e újra. 

Glázer Tímea, a győri ellenzék polgármesterjelöltje Fotó: botost/444.hu

Borkai az önkormányzati választási kampány egyik főszereplője lett, miután „Az ördög ügyvédje” blog folyamatosan közölt képeket és szexvideókat egy hajóról, ahol a  fiatal lányok társaságában volt látható. Ezen kívül korrupcióval is vádolta Borkait, többek közt írt „a győri polipról”, amelynek tagjai egész Győrt „behálózták”, és „szétlopták”, valamint a „legdrágább dugattyús egymotoros” kisgépről is. A győriek ennek ellenére újraválasztották, a Fideszből viszont kilépett.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a győri Helyi Választási Iroda (HVI) azt reagálta, „a választás előkészítése és lebonyolítása során mindenben a jogszabályi előírásoknak megfelelően” jártak el, és visszautasítják „a választási jogszabálysértésekre vonatkozó utalgatásokat”.

Azt írták, nincs előírás arra vonatkozóan, hogy a központi szállítódobozokban kellene visszaszállítani a szavazólapokat a szavazókörökből a Helyi Választási Irodába. 

„A szállítódoboz a jogszabályok értelmében nem minősül hivatalos választási iratnak, ezért arra nem vonatkoznak az iratmegőrzési és megsemmisítési szabályok”- írták. „A választási eljárásról szóló hatályos törvény az iratmegőrzés és megsemmisítés vonatozásában az ajánlóíveket, a kinyomtatott névjegyzékeket, a mozgóurnákat igénylő választópolgárok jegyzékét és a jegyzőkönyveket nevesíti. Választási iratok természetesen nem kerültek megsemmisítésre.”

A HVI szerint a szavazólapokat a jogszabályoknak megfelelően, tételenként, átadási elismervénnyel adták át a szavazatszámláló bizottsági elnököknek a hivatalos szállítódobozokban, „az erről szóló átvételi elismervények a HVI rendelkezésére állnak”. 

„A szavazatszámláló bizottságok által megszámolt és összesített szavazólapok száma szavazókörönként, és így összességében is egyezik a Területi Választási Bizottság által újraszámoltakkal.”Azt írták, a szavazatszámláló bizottság elnökének átadott és a szavazókörökbőlv isszaszállított, a területi választási bizottság által is megszámolt szavazólapok mennyisége között nincs nagyságrendi eltérés. Valamekkora azért lehet mégis, mert bár „a szavazólap nem a választópolgár tulajdona, sokan mégis magukkal viszik a szavazókörből, ezért is adódhat a minimális eltérés”.   

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt