Az OLAF nyomozást indított a legszegényebb falvak lakóit EU-pénzből megkárosító magyar alapítvány ellen

  • A leginkább rászorulókat károsította meg EU-pénzből a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány.
  • Alkalmanként egymillió forintot vettek fel, hogy sportnapokat szervezzenek az ország legszegényebb sorsú falvaiban.
  • Ám sportnapok helyett néhány ember abszurd módon téblábolt a kötelező fotók kedvéért, néha cigarettázva.
  • Ezzel majdnem félmilliárd forintot vettek el azoktól, akiknek tényleg nem nagyon akad más lehetősége a sportolásra.

A 444 információja szerint az OLAF, vagyis az EU csalás elleni hivatala nyomozást indított a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány által elnyert 450 millió forint támogatás felhasználásának ügyében.

Íme az erről beszámoló hivatalos levél részlete:

Az elsőként lapunk által megírt botrányra Hadházy Ákos független parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet, és a bejelentést is ő tette az OLAF-nál.

A csalássorozatot illusztráló legerősebb fotó miatt marmonkanna-botránynak nevezhető ügy lényege az volt, hogy a közel félmmilliárd forint közpénzt elnyerő alapítvány az összegből 448 darab sportnapot szervezett „kevésbé fejlett régiók” településein, hogy a „családok közösen eltöltött szabadidős tevékenysége gazdagabbá és színesebbé tegye a mindennapjaikat”, közösséget építsen, sőt „hosszútávon is hatással legyen jövőbeli életükre”. 

Vagyis egy-egy sportnapért durván egymillió forintot vett fel a Harmadik Évezred.

Az ügy egyik különlegessége az volt, hogy az alapítvány nem nagy túlzással saját magát buktatta le azáltal, hogy ezeket a „sportnapokat” lelkesen dokumentálták, a Facebookra feltöltött fotók és videók formájában. Ezekből pedig az derült ki, hogy egymillió forint közpénz fejében olyan „eseményeket” szerveztek, mint

– gyerekek bicikliztek a betonútra lerakott kannák között, néha közben cigarettázva:

- néhány felnőtt focizást imitált egy gumilabdával egy budi előtt az árokparton:

– felnőttek és gyerekek álldogáltak a szántásban egy mocskos szőnyeg mögött egy kutyával:

- Szalaszend néhány lakója kompetenciafejlesztés címén este, egy leparkolt autó reflektorának fényénél focizott:

– Tiszaszalkai szőlőmunkások munkavégzés közben sportnap címén felemelték a karjukat:

– Homorogdon egy ember szaltózott egy egy, a fűre fektetett mezőgazdasági fólia fölött, miközben egy másik nézte azt:

– Nagykinizsiben néhányan körbeálltak, és egy labdát passzolgattak egymásnak:

de előfordult olyan is, hogy mások által más forrásból megtartott falusi eseményeket dokumentáltak és adtak el általuk szervezett sportnap címén.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezeket a felvételeket nem valami rosszindulatú külsős, hanem maga a szervező alaptvány készítette és publikálta. Tehát nyilvánvaló érdeke volt, hogy az eseményeket a lehető legjobb színben tüntesse fel.

Amikor rákérdeztem a megdöbbentő felvételekre, a Harmadik Évezred azt válaszolta, hogy

„A megrendezésre kerülő események tartalmukban, létszámukban eltérnek egymástól. Az Ön által megemlített esemény az ország egyik legszegényebb településén valósult meg, ahol igen nagy kihívást jelentett az ott élő lakosság bizalmát elnyerni, kimozdítani őket komfortzónájukból. Ezen eseményeken résztvevők egyéni, személyre szóló személyiségfejlődését nem lehet összehasonlítani egy-egy nagyvárosban megrendezett aktív sportéletet élő lakosságnak szóló sportcsarnokban megrendezett sporteseménnyel. A programoknak pont az a lényege, hogy közösségek alakuljanak, melyek rendszeresen együtt mozognak.”

Majd azt is közölték:

„Az általunk megvalósított valamennyi eseményünk nyilvános és a készített felvételek az Alapítvány Facebook oldalán, a Fényképek, Videók megnyitásával minden érdeklődő számára elérhetők.”

Az önleleplező, botrányos felvételeket ehhez képest azóta elérhetetlenné tették. Hadházy Ákos a képeket és videókat így kommentálta:

„Kevés olyan fotót tudnék elképzelni, ami jobban bemutatja, hogy mi zajlik ma Magyarországon, illetve jobban illusztrálja az EU pénzek szakmányban kirablását, mint ezek.”

Az EU-pénzek csalásgyanús elherdálásának leleplezésére szakosodott képviselő korábbi tényfeltárásai nyomán indított korábban vizsgálatot az OLAF 

Most majd kiderül, mit gondolnak a legfrissebb botrányról az EU nyomozói.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.