Már az oroszok 59 százaléka szerint átfogó változásokra van szüksége Oroszországnak

külföld
2019 november 06., 13:42
comments 105

A Carnegie Moszkvai Központ és a független Levada Központ júliusi közvélemény-kutatása szerint idén 59 százalékra nőtt azoknak az oroszoknak az aránya, akik szerint Oroszországnak átfogó változásokra van szüksége – írja a Moscow Times. Ez a szám 2018-ban 57, 2017-ben pedig még csak 42 százalék volt.

Denisz Volkov, a Levada szociológusa és a tanulmány társszerzője szerint „egyre növekszik az elégedetlenség az állam munkájával szemben”, és a többség szerint „új emberekre lenne szükség, de nem világos, kikre”.

Egy szentpétervári tüntető nyakon csípése 2018. szeptember 9-én.
photo_camera Egy szentpétervári tüntető nyakon csípése 2018. szeptember 9-én. Fotó: Olga Malceva/AFP

A válaszadók 53 százaléka szerint Oroszország jelenlegi politikai rendszerének komoly reformjai hozhatják csak el a szükséges változásokat, és csak 34 százalék gondolja úgy, hogy a változtatások a meglévő rendszerben is lehetségesek.

A konkrét változások, amiket elsősorban várnak: 24 százalék magasabb béreket és életminőséget szeretne, 13 százalék más kormányt és elnököt, 11 százalék pedig alacsonyabb gyógyszerárakat és közüzemi költségeket szeretne. A válaszadók 31 százaléka szeretne fokozatos változásokat Oroszországban, míg 8 százalék mondta azt, hogy ellenzi a változást.

A Carnegie Moscow Center belpolitikai programját vezető Andrej Kolesznyikov figyelmeztetett, hogy a „populista” változások iránti igények irreálisak, és a kormány próbál a rendszeren belül hatni ezekre a hangokra. „Az emberek elvárják, hogy ezüst tálcán nyújtsák át nekik a változásokat, anélkül, hogy bármiért fizetniük kellene. Nem állnak készen a szociális szektorban bekövetkező változásokra” – mondta.

A válaszadók többnyire a bürokratákat nevezték meg a változásokkal szemben leginkább ellenállóknak (69 százalék), őket követték az oligarchák és a nagyvállalatok (67 százalék), illetve Vlagyimir Putyin elnök (25 százalék). (Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.