Már az oroszok 59 százaléka szerint átfogó változásokra van szüksége Oroszországnak

A Carnegie Moszkvai Központ és a független Levada Központ júliusi közvélemény-kutatása szerint idén 59 százalékra nőtt azoknak az oroszoknak az aránya, akik szerint Oroszországnak átfogó változásokra van szüksége – írja a Moscow Times. Ez a szám 2018-ban 57, 2017-ben pedig még csak 42 százalék volt.

Denisz Volkov, a Levada szociológusa és a tanulmány társszerzője szerint „egyre növekszik az elégedetlenség az állam munkájával szemben”, és a többség szerint „új emberekre lenne szükség, de nem világos, kikre”.

Egy szentpétervári tüntető nyakon csípése 2018. szeptember 9-én.Fotó: Olga Malceva/AFP

A válaszadók 53 százaléka szerint Oroszország jelenlegi politikai rendszerének komoly reformjai hozhatják csak el a szükséges változásokat, és csak 34 százalék gondolja úgy, hogy a változtatások a meglévő rendszerben is lehetségesek.

A konkrét változások, amiket elsősorban várnak: 24 százalék magasabb béreket és életminőséget szeretne, 13 százalék más kormányt és elnököt, 11 százalék pedig alacsonyabb gyógyszerárakat és közüzemi költségeket szeretne. A válaszadók 31 százaléka szeretne fokozatos változásokat Oroszországban, míg 8 százalék mondta azt, hogy ellenzi a változást.

A Carnegie Moscow Center belpolitikai programját vezető Andrej Kolesznyikov figyelmeztetett, hogy a „populista” változások iránti igények irreálisak, és a kormány próbál a rendszeren belül hatni ezekre a hangokra. „Az emberek elvárják, hogy ezüst tálcán nyújtsák át nekik a változásokat, anélkül, hogy bármiért fizetniük kellene. Nem állnak készen a szociális szektorban bekövetkező változásokra” – mondta.

A válaszadók többnyire a bürokratákat nevezték meg a változásokkal szemben leginkább ellenállóknak (69 százalék), őket követték az oligarchák és a nagyvállalatok (67 százalék), illetve Vlagyimir Putyin elnök (25 százalék). (Moscow Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.