A Vidnyánszky-féle Magyar Teátrumi Társaság szerint még jól is járhat a magyar kultúra az új színháztörvénnyel

kultúra
2019 december 08., 15:45

Közleményt adott ki a Magyar Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság, valamint a Vidéki Színházak Igazgatóinak Egyesülete, a Magyarországi Nemzetiségi Színházak Szövetsége, a Mozaik Művészegyesület, a Szabadtéri Színházak Szövetsége és a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége a készülő kultúrpolitikai törvénnyel kapcsolatban. 

A szervezetek a következőket javasolták a jogszabály alkotóinak: 

  1. A magyar kulturális élet összességében nem kaphat kevesebb állami támogatást a jövőben, mint eddig, így a Nemzeti Kulturális Alap forrásai sem csökkenhetnek.
  2. A Nemzeti Kulturális Alap forrásainak elosztásában a magyar kulturális élet szereplőinek kell döntő szerepet biztosítani
  3. Az önkormányzatok fenntartásában levő színházak finanszírozásáról az államnak és az önkormányzatoknak többre évre előre meg kell állapodniuk. Az önkormányzatok, amennyiben vállalják, önállóan működtethetik a fenntartásukban levő színház(ak)at. Ha erre nincs forrásuk, akkor állapodjanak meg az állammal - több évre előre.
  4. A megállapodások nem térhetnek ki arra, hogy akár az önkormányzatok, akár az állam beleszóljon a színházak művészeti munkájába. A színházak vezetőinek megbízása és felmentése közös fenntartás esetén csak közös döntés alapján történhet.
  5. A független színházak nem kaphatnak kevesebb forrást, mint eddig.
photo_camera Vidnyánszky Attila Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A közlemény szerint „az elmúlt évek színházépület felújításai, a magyar kultúrára fordított, egyre növekvő források, a tao-rendszer visszaéléseinek megszüntetése arra a reményekre jogosít bennünket, hogy a készülő jogszabály-módosítás jobb helyzetbe hozza a magyar kultúra intézményeit”. 

Ehhez képest a színházi élet más szereplői hangos tiltakozásba kezdtek a törvény miatt, amely tovább központosítaná a kultúrpolitikát és sok-sok egyéb lépés mellett miniszteri jóváhagyáshoz kötné az önkormányzati színházak igazgatóinak kinevezését. Az elmúlt két napban több színházi előadáson és koncerten is kritizálták a javaslatot, vasárnap pedig Pogány Judittól Pintér Bélán át Mácsai Pálig egy sor híres művész magyarázta el egy videóban, hogy mi a baj a javaslattal

Fideszes politikusok a Gothár Péter-féle zaklatási üggyel indokolják a módosítást, Kocsis Máté frakcióvezető egyenesen „zaklatószínházakról” beszélt, de a javaslatban és a hivatalos indoklásban egyáltalán nem jelenik meg ez az érv.  Hétfő estére a Katona József Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház és a Független Előadó-Művészeti Szövetség közös tüntetést is szervez.