Egységes emberi jogi szankciórendszerről állapodtak meg az EU külügyminiszterei

külföld
2019 december 09., 15:25

Az amerikai Magnyickij-törvényhez hasonló, az emberi jogok megsértői elleni egységes szankciórendszer létrehozásáról állapodtak meg az Európai Unió külügyminiszterei Brüsszelben - jelentette be Stef Blok holland külügyminiszter Brüsszelben. A rendszer lényege, hogy az emberi jogi visszaélések elkövetői és segítőik a jövőben az egész EU területén egységesen büntethetőek lesznek utazási korlátozásokkal, tulajdonlefoglalással és bankszámláik befagyasztásával is.

A szankciórendszer bevezetése korábban épp Magyarország ellenállásán bukott meg, most azonban úgy tűnik, a magyar kormány is rábólintott a dologra. Az EU Observer szerint az elvi megállapodás után most kezdődhet a jogszabályok kidolgozása, az új szabályok fél év múlva léphetnek hatályba.

A jövőben tehát elképzelhető, hogy emberi jogi jogsértésekért politikusokat vagy üzletembereket ne csak az Egyesült Államokból és Kanadából tiltsanak ki, de az Európai Unióból is, tényegesen korlátozva ezzel a nyaralási, szórakozási és bevásárlási opcióikat, és ami fontosabb: érdemben rövidülne azon országok listája, ahol ezek az emberek biztonságban tarthatnák a vagyonukat.

Az Egyesült Államokban már több politikus és magánember is a Magnyickij-törvény szankcióinak hatálya alatt áll, ilyen például Süleyman Soylu török belügyminiszter vagy Ramzan Kadirov csecsen elnök is.