Sorra mondanak fel az iráni közmédia bemondói

külföld
2020 január 13., 18:35

Az iráni közmédia két bemondója mondott fel a napokban, míg egy harmadik most számolt be arról, hogy nemrég otthagyta a munkahelyét, mert elege lett abból, hogy 13 éven át hazudott a tévében. 

Gelare Jabbari az Instagramon kért bocsánatot, és azt írta, hogy „nagyon nehéz volt elhinnem, hogy a mieinket gyilkolták meg”. Mint írta, elnzéést kér mindenkitől azért, mert 13 éven át mondott hazugságokat. Zahra Khatami és Saba Rad adásban búcsúzott el a nézőiktől. Rad 21 évet dolgozott a médiában, de mint mondta, többet nem fog.  

link Forrás

Az újságírók bejelentése csak a jéghegy csúcsát jelenti abban a bizalmi válságban, ami kitört Iránban, miután több napnyi tagadás után kiderült, hogy tényleg az iráni Forradalmi Gárda légvédelmi egységei lőtték le véletlenül az ukrán utasszállítót. 

Miután az iráni vezetés sem tagadta tovább, hogy ők felelősek a gép katasztrófájáért, még a rezsimhez hű sajtóban is akadt, amelyik elkezdett beszámolni a több városban kialakuló tüntetésekről. 

A teheráni székhelyű Iráni Újságírók Szövetségének közleménye szerint az ország jelenleg a szemtanúja a közbizalom eltemetésének, pedig már eleve megtépázott volt az iráni közmédia tekintélye. 

Az iráni állami tévé bemondója, Ghanbar Naderi a BBC-nek arról beszélt, hogy az emberek már kevés bizalommal vannak a kormány iránt és nagyobb szabadságot szeretnének. És a repülőgép lelövéséről szóló hazugságok után a maradék bizalom is odalett. Pedig Kasszem Szulejmani meggyilkolása után milliók vonultak utcákra, az egység egy ritka pillanata volt ez az országban Naderi szerint, de a Forradalmi Gárda tönkretette ezt. 

Háborognak az iráni sajtótermékek is, mivel úgy érzik, hogy az olvasóik a külföldi sajtóhoz fordulnak: a hazai lapok ugyanis a hivatalos állami álláspontot közvetítették feléjük a géppel kapcsolatban, ez pedig mind hazugság volt. (Guardian)