Az iráni elnök felszólította a hadsereget, hogy magyarázzák el, hogyan lőtték le véletlenül az ukrán gépet

Irán elnöke, Hasszan Róháni egy állami televíziós interjúban szólította fel az iráni hadsereget, hogy tájékoztassák az embereket az ukrán gép lelövésének részleteiről, írja a BBC.

A Kijevbe tartó utasszállítót a múlt héten találta el két rakéta is, amit az iráni hadsereg parancsára lőttek ki tévedésből. Az iráni-amerikai konfliktus közepén Irán napokig tagadta, hogy ők okozták volna a balesetet. Azt kommunikálták, hogy műszaki meghibásodás miatt zuhant le a kép 176 utassal a fedélzetén, köztük 82 iráni állampolgárral. Miután sorra kerültek elő a videófelvételek arról, ahogy a rakéta eltalálta a gépet, a miniszterelnök kénytelen volt beismerni, hogy emberi hiba miatt lőtték le az utaszállítót.

,,A legfontosabb, hogy az embereket őszintén tájékoztassuk. A gyászoló embereknek segíteni fogja a feldolgozást, ha felelősséget vállalunk azért, ami történt és őszintén beszélünk hozzájuk" - mondta Róháni, valószínűleg arra utalva, hogy Iránban tüntetések kezdődtek és a kormányba vetett hit is megrendült a bejelentés után.  

Róháni arra is felszólította a hadsereget, hogy magyarázzák el az embereknek, eddig milyen találkozókat tartottak az ügy kivizsgálása érdekében.