Magyarország alig hajtja végre az ellene szóló strasbourgi ítéleteket

európai unió
2020 február 17., 14:08

Kirívó lemaradásban van a magyar állam a strasbourgi ítéletek végrehajtásával. Az ellene hozott, úgynevezett „elvi jelentőségű ítéletek” 74 százalékát nem hajtotta végre a European Implementation Network (EIN) adatai szerint - írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

photo_camera Fotó: Magyar Helsinki Bizottság

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) nyilvános adatait felhasználva az EIN adatbázist épített, és egy honlapot is működtet a strasbourgi ítéletek végrehajtásáról.

Hétfőn publikáltak elemzést arról, hogy az Európa Tanács tagállamai milyen arányban hajtották végre az utóbbi tíz év „elvi jelentőségű ítéleteit”.

Ilyenek az azokban a perekben meghozott döntések, amelyek rendszerszintű problémákat tárnak fel, és az államnak intézkednie kell ahhoz, hogy hasonló jogsértések ne fordulhassanak elő.

Ilyen volt például a tisztességesen ki nem vizsgált rendőri bántalmazások vagy a csak garázdaságként kezelt gyűlölet-bűncselekmények ügye, a tömeges börtönzsúfoltság sok évtizedes problémája vagy az egyházi státuszoktól önkényesen megfosztott vallási közösségek helyzetének rendezése.

Magyarország esetében az elmúlt tíz évben 57 ilyen ítélet született, de ebből csak 15 tekinthető végrehajtottnak.

Rajtunk kívül csak Azerbajdzsán és Oroszország tesz kevesebbet az ítéletek végrehajtásáért, az Európa Tanács tagországainak végre nem hajtási aránya 43 százalék.