A járványra hivatkozva cenzúrát vezetne be a fideszes közmédia erősembere

„A koronavírussal összefüggő ügyekben, a veszélyhelyzet idejére üdvös lenne elrendelni a cenzúrát”.

Ezt írta ki a facebookjára Belénessy Csaba, a Fidesz kormánymédiájának befolyásos figurája. 

Hogy az elképesztő felvetést halál komolyan gondolta, az egy kommentjéből derül ki. Valaki felvetette ugyanis, hogy nem tudja elképzelni a cenzúra megvalósíthatóságát, amire Belénessy ezzel válaszolt:

"A honvédségnek szerintem van erre kiépített rendszere."

Belénessy befolyásos háttérfigura az állampárti médiában. A 2010-es hatalomátvétel után még az első vonalban mozgott, hiszen a fideszes médiatörvénnyel kialakított új rendszerben ő lett az MTI vezérigazgatója és az ő beosztottja volt az egyesített közmédia híranyagait előállító, úgynevezett Hírcentrum vezetője.

A Belénessy felügyelte Hírcentrum követte el a Fidesz-korszak talán legkirívóbb tudatos hírhamisításait. Az ő időszakához fűződik például a Daniel Cohn Bendit EP-képviselőről szóló Híradó-blokk meghamisítása. (A hírhamisító riporter, Papp Dániel azóta az MTVA vezérigazgatója lett.) De Belénessy alatt retusálták ki egy felvételről Lomnici Zoltán fejét és számoltak be úgy egy nagyobb ellenzéki tüntetésről, mintha azon alig vett volna részt valaki.

Belénessy az MTI-vezérigazgatóság után tanácsadó volt az MTVA-nál 2018 végéig. Ezt követően vidéki városok médiájában tűnt fel - Dunaújváros önkormányzatával 2016-ban 700 milliós szerződést kötött a helyi média működtetésére - és például őt is ott volt Szegeden abban a kormányzati csapatban, amelyik feladata Botka László ellenzéki polgármester megbuktatása lett volna a 2019-es önkormányzati választásokon.

update: Belénessy Csaba a következő reakciót juttatta el hozzánk a posztjával kapcsolatban:

„Mivel nincs hivatalos beosztásom, teljeséggel magánvélemény a veszélyhelyzetben bevezethető cenzúráról szóló Facebook-bejegyzésem. A cenzúra természetesen a járvánnyal összefüggő, pánikkeltésére alkalmas rém-, és álhírek, különböző vad teóriák megfékezését szolgálná, teljes körű hivatalos tájékoztatás mellett. Nem arra gondoltam, hogy a cenzúrát a honvédség vezesse be. Egy kommentelő kételkedett abban, hogy ilyen rendszert létre lehet-e hozni, erre említettem példaként a valaha és talán most is létező katonai cenzori rendszert. A hírügynökségi pályafutásom felidézéséből pedig kimaradt az ingyenes MTI létrehozása, amely a nyilvánosság széles körű kiterjesztését szolgálta és többek között annak  eredményeként a 444.hu is térítés nélkül használhatja a hírügynökségi anyagokat. „

update2: A 444.hu nem térítés nélkül használja az MTI-t.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér