Hamisítványok a washingtoni Bibliamúzeum Holt-tengeri tekercsei

Az Egyesült Államokban, Washingtonban lévő Bibliamúzeum legféltettebb kiállított kincsei között volt az úgynevezett Holt-tengeri tekercsek 16 darabja, az első ismert, héber nyelvű Biblia részei. Ezekről azonban most kiderült, hamisítványok.

Az igazságot maga a múzeum ismerte be, egy tudományos konferencián.

Látogató nézi a hamisítványokat a washingtoni BibliamúzeumbanFotó: SAUL LOEB/AFP

A felfedezés azért is sokkoló, mert azt jelenti, hogy a hamisítványok elképesztően jól sikerültek, az utóbbi évtizedekben gyűjtőket, a múzeum alapítóját és a világ legnevesebb bibliakutatóit is megtévesztették.

A konferencián bemutatott, több mint 200 oldalas tanulmány szerint a darabok valóban ókori bőrből készültek, a rajtuk lévő írás azonban modern kori, és „egészen biztosan megtévesztési céllal készült”. A jelentés nem kérdőjelezi meg az Izraelben őrzött eredeti Holt-tengeri tekercsek valódiságát, viszont komoly kérdéseket vet fel a Holt-tengeri tekercsek azon darabjaival kapcsolatban, amik a 2000-es évek elején jelentek meg a régiségpiacon. Kb. 70 ilyen részlet lehet, ebből 16 volt a washingtoni múzeumban. (National Geographic)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér