Ön aláírná, hogy Magyarország közrendjére, közbiztonságára, nemzetbiztonságára vagy közegészségügyére súlyos veszélyt jelent?

járvány
2020 március 20., 16:16

„Már órák óta az útlevél-ellenőrzésnél ültünk, amikor odajött egy rendőr, és megpróbálta mindenkivel aláíratni ezt a papírt. Annyit mondott, hogy a kiutasításról szól, de majd a végén összetépik, ha beengednek bennünket”

– mondta a 444-nek egy hosszú ideje Magyarországon élő, tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi, aki a napokban repülővel próbált hazatérni Magyarországra, azután, hogy a kormány hivatalosan lezárta a határokat. A papír, amiről beszél a többi között azt tartalmazza, hogy az aláíró

Magyarország közrendjére, közbiztonságára, nemzetbiztonságára vagy közegészségügyére valódi, közvetlen és súlyos veszélyt jelent, ezért megtagadják, hogy belépjen Magyarországra, a döntést tudomásul veszi, ahogy azt is, hogy nem fellebbezhet ellene.

Magyarország Orbán Viktor miniszterelnök döntése alapján hétfőn éjféltől zárta le a határait a külföldiek előtt.  Az erről szóló rendelet szövege szerint azok az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, akik az Európai Gazdasági Térség (EGT) országainak állampolgárai, továbbra is beléphetnek Magyarországra.

A reptéren nagyon lassan haladnak a dolgok, Shaun Walker, a brit Guardian tudósítója majdnem 13 órát töltött körülbelül 60 másik, tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldivel összezárva tegnap, mire beengedték a hatóságok. Úgy tűnik, hogy a magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező, Európából származó külföldiek esetében elég nagy a bizonytalanság a reptéren, egyenként döntenek a hatóságok arról, hogy ki jöhet be, és ki nem, nem teljesen átlátható szempontok szerint.

Úgy tudjuk egyébként, hogy a külföldiek többsége aláírja a magyar nyelvű papírt, amit a rendőrök eléjük tesznek, és ezzel együtt is vannak, akiket beengednek Magyarországra, tehát önmagában a papír aláírása nem eredményezi, hogy nem jöhetnek be. Az nem világos, hogy valóban megsemmisítik-e a dokumentumot azok esetében, akit később beengednek Budapestre.

„Ilyen, hogy írja most alá a határozatot, aztán majd később összetépjük, a világon nincs”

– mondta a 444-nek Győző Gábor, a Helsinki Bizottság egyik ügyvédje, aki szerint az eljárás így biztosan jogszerűtlen. Szerinte a külföldiekkel aláíratott papír azért is abszurd, mert a rendőrségnek nem kellene a járványra hivatkozni: bárkitől, aki nem magyar állampolgár, vagy állandó tartózkodási kártyával rendelkező EGT állampolgár, megtagadhatják a belépést teljesen jogszerűen, miután a kormány hétfőn lezárta a határokat.

„Hogy valódi, közvetlen és súlyos veszélyt jelent egy külföldi, ezt hogy bizonyítanák egy eljárásban, ha egyáltalán nem vizsgálják az egészségügyi állapotukat?”

– kérdezte az ügyvéd. Szerinte a rendelet egyértelmű: akinek van állandó tartózkodási kártyája – ezt 5 éves magyarországi élet után lehet kérni – és az EGT országának állampolgára, azt beengedik, másokat a jogszabály szerint nem lehet. Viszont még ilyen helyzetben sem lehet könnyű mondjuk életvitelszerűen Magyarországon élő uniós állampolgárokat visszarakni a repülőgépre, ez okozhat bizonytalanságot a rendőrségnél. Győző azt mondja, hogy a reptéren már arról határozatot kell hozni, hogy egyes külföldieket „félreállítanak”, ez lehet a papír  aláíratásának oka, ugyanakkor, ha méltányosságból ezután mégis beengedik az illetőt, arra nem a dokumentum összetépése, hanem a korábbi döntés formalizált visszavonása ad lehetőséget.

„Van jogi formája a »széttépésnek«, de az nem az, hogy fogjuk, és fizikailag széttépjük, az embert meg mindenféle jogi indokolás nélkül egyszer csak beengedjük. Persze az adott személynek ez lehet nagyon jó, de a jogbiztonságot, jogállamiságot finoman szólva nem szolgálja”

– mondta az ügyvéd.