Már vannak forgatókönyvek a 2020-as tokiói nyári olimpiai elhalasztására

Tbg
sport
2020 március 22., 08:19

Bár hivatalosan még úgy áll, hogy Japán rendben megtartja az idén esedékes olimpiai játékokat, a kulisszák mögött már gyártják a forgatókönyveket a játékok elcsúsztatására.

A Reutersnek több olyan forrással is sikerült beszélnie, akik arról számoltak be, hónapos, 45 napos, 1 vagy akár kétéves csúszással is kalkuláló forgatókönyveket dolgoznak ki, miután a koronavírus-járvány miatt az egész világon állítják le a különféle sportrendezvényeket.

A japán kormány és az ország gazdasága nehezen engedi el az olimpiát, hiszen évek óta erre készülnek, 12 milliárd dollár ment el az előkészítésre, a nem túl jó állapotban lévő gazdaság pedig kifejezetten számított a turisztikai robbanásra. A japán cégek 3 milliárd dollárt invesztáltak eddig a szponzorációba.

A legnagyobb fejfájást a szervezőknek a csúsztatás miatt a már felépült infrastruktúra hasznosítása, a szponzorokkal való megegyezés, illetve az idősödő atléták okozzák, akik éveket készülnek egy-egy ilyen versenyre. 

Nem könnyű helyet sem találni neki a naptárban - már amennyire a mai naptárbejegyzések tarthatóak lesznek hosszútávon -, 2021 nagyon zsúfolt sport szempontból, 2022-ben pedig foci-világbajnokság lenne.

„Ez egy negyven évenként előjövő probléma, az elátkozott olimpia” - mondta korábban a pénzügyi miniszter, Aso Taro arra utalva, hogy 1940-ben a második világháború miatt maradtak el a játékok, az 1980-as moszkvai olimpiát pedig a nem kommunista országok az afganisztáni bevonulás miatt bojkottálták.

A Reuters értesüléseit egyelőre sem a japán kormány, sem a nemzetközi olimpiai bizottság nem kommentálta. (Reuters)