Két világjárvány, egy lakhatási válság, 1700 milliárd forint

napindító
2020 április 09., 05:04

Nyolcan haltak meg a járványban az elmúlt 24 órában Magyarországon. A hatóságok 85 új fertőzöttet regisztráltak. Az egyik halálos áldozat 48 éves volt.

„A világjárvány segíthet megoldani a lakhatási válságot”. A „Maradj otthon!” jelmondat csak a társadalom kiváltságos részének védekezését segíti. A világjárvány viszont nemcsak a problémákat hozza felszínre: a mostani helyzet felelős kezelése akár a lakhatási válság feloldását is elhozhatja. Erről beszélt Leilani Farha, az ENSZ lakhatásügyi különleges jelentéstevője a 444-nek.

Parlament: 1700 milliárd már a Budapest-Belgrád vasút, de megéri. Az, hogy most nehezebb időszak jön, a kormány szerint nem a beruházás ellen, hanem mellette szóló érv.

Kopint-Tárki: A 10 százalékos gazdasági visszaesés sincs kizárva. Ennek egyik oka a magyar gazdaságélénkítő csomag viszonylagos késlekedése.

Javarészt Európából érkezhetett New Yorkba a koronavírus. Genetikai vizsgálatok szerint a járvány február közepén, egy hónappal az első igazolt esetek előtt érkezhetett meg a városba.

A finn kormány tesztjei szerint nem használhatóak a Kínából rendelt orvosi maszkjaik. „Természetesen elég nagy csalódás ez nekünk” - mondta az egészségügyi minisztérium államtitkára.

A két világjárvány, ami fél évszázada több millió embert megölt, mégsem volt olyan veszélyes, mint a mostani. Az 1957-es ázsiai influenzából és az 1968-as hongkongi influenzából sokat tanultunk, de a koronavírusjárvány másmilyen.