Szíjj László fedezte fel a volt focistát, aki kapásból nyert 8 milliárdot hotelfejlesztésre

POLITIKA
2020 június 09., 12:12

Május végén derült ki, hogy a Tiszakécske amatőr focicsapatának egykori játékosa, Sáfrány Tamás karácsony előtt nem sokkal alapított egy céget, majd másnap megnyílt a Magyar Turisztikai Ügynökség szállodafejlesztési pályázata, amin nyert is 8 milliárd forint állami támogatást három hotel építésére.

Ugyanakkor a 31 éves Sáfrány a sajtónak nem igazán akart beszélnie arról, hogy sikerült ekkora kapásgóllal indítania az üzleti karrierjét, de az Index most észrevette, hogy a Bacsmegye.hu-val mégis kivételt tett, és elmondta, hogy

a versenyszellem még a focis időkben maradt meg benne.A hotelépítési pályázatról azt mondta, hogy 2015 óta folyamatosan kapcsolatban volt Szíjj Lászlóval, amikor az útépítési tendereken hasító Duna Aszfaltnál dolgozott számviteli ügyintézőként. „Gyakorlatilag ott kezdődött a turisztikai karrierem: ő a cégcsoportja induló szálloda üzletága élére keresett vezetőt, így érkezett a megkeresés” - emlékezett vissza Sáfrány.

Szíjj László a negyedik leggazdagabb magyar, egyben Mészáros Lőrinc üzlettársa és a barátja is egyben, vagyonát 207,4 milliárdra becsülik. A Duna Aszfalt tavaly 24,35 milliárd forint adózott eredményt ért el. Szíjj pedig tavaly a nevére vette a legendás Közgépet is, amivel Simicska Lajos a kezdetek kezdetén megalapozta a NER és a saját vagyonát.

Elmondása szerint Sáfrány azért nyergelt át a turizmusra, mert rájött, hogy a szervezetfejlesztéssel és a pénzügynél is jobban tud azonosulni. „A szállodák tulajdonosától a MINERVA Befektetési Alapkezelőtől pedig minden támogatást megkaptam” - tette hozzá feltörekvő üzletember.

A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy miután három másik szállodára készített egy fejlesztési tervet, megkapta a lehetőséget, hogy a 20 milliárd forintot meghaladó beruházás lebonyolításához alapítson egy vállalkozást. Elmondta, hogy ennek folyamatnak a végén jelent meg a pályázati lehetőség, és mivel a tervek megvoltak, neki már nem jelentett megoldhatatlan feladatot a pályázati dokumentáció összeállítása.

Érthetőnek látom, hogy ha röviddel az alapítása után egy cég egy 8 milliárdos pályázaton nyertes, az felkelti a figyelmet, de természetesen a pénzügyi garanciát a tulajdonos biztosította

- jegyezte meg szerényen Sáfrány.

Hozzátette, hogy a kiírás „nem a pályázó cég múltjára, hanem a konkrét garanciákra fókuszált, így a frissen alapított cégem minden szempontból alkalmas volt. Azért, hogy én is biztonságban érezzem magam, a cégnek a felét a MINERVA Befektetési Alapkezelő által kezelt Themis Magántőkealap megvásárolta”.

Ugyanakkor Sáfrány sérelmezi, hogy a pályázati sikeréről megjelent cikkek azzal nem foglalkoznak, hogy

„most még további 12 milliárd forintnyi forrást kell megszereznem, hogy a fejlesztést meg tudjuk valósítani. Ehhez banki kölcsönt és további finanszírozókat kell még bevonnom”.