Az MCC alapítványa megkapta a Mol és a Richter részvényeit

POLITIKA
2020 június 18., 19:58

Átkerült a Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) fenntartó Tihanyi Alapítvány tulajdonába a Mol és a Richter 10-10 százalékos részvénycsomagja - derül ki a társaságok Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatásból.

A kormány áprilisban terjesztette elő azt a törvényjavaslatot, amivel a kormány az állam nevében csatlakozik a Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető Tihanyi Alapítványhoz, és ezzel egy időben nagyon komoly vagyonelemeket ad át.

Az MCC a honlapján saját magát tehetséggondozó intézményként határozza meg, aminek alapítója és kurátora az a Tombor András, aki leginkább Habony Árpád hitelezőjeként vált ismertté, de a Mészáros Lőrinccel közös cége, az Atmedia értékesítheti a közmédia, a TV2 és az ATV reklámidejét is. Pár éve a kormánynak bedolgozó Századvég az MCC-vel közösen alapította meg a Migrációkutató Intézetet, aminek Orbán Balázs volt a főigazgatója. Orbán Balázs egyébként tagja a Tihanyi Alapítvány kuratóriumának is.

.Tombor András, a Mathias Corvinus Collegium elnöke beszédet mond a kollégium diplomaosztó ünnepségén
photo_camera .Tombor András, a Mathias Corvinus Collegium elnöke beszédet mond a kollégium diplomaosztó ünnepségén Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A Mol Nyrt. közölte: a magyar állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 81 942 946 darab "A" sorozatú Mol törzsrészvényt adott át a Miniszterelnökséget vezető miniszter részére, aki a részvénycsomagot a Tihanyi Alapítvány tulajdonába adta. A tranzakció eredményeképpen a magyar állam szavazati joga 25,24 százalékról 15,24 százalékra csökkent, a Tihanyi Alapítványnak pedig 10 százalékos szavazati joga lett.

A Richter Gedeon közölte: június 18-án befejeződött a magyar állam tulajdonában álló és az MNV kezelésében lévő 18 637 486 darab Richter törzsrészvény Tihanyi Alapítvány tulajdonába adását szolgáló részvénytranszfer, a tranzakció eredményeként a Richter Gedeon Nyrt.-ben a magyar állam szavazati joga, illetve tulajdoni hányada 25,25 százalékról 15,25 százalékra csökkent, a Tihanyi Alapítvány befolyása pedig 10 százalék lett.

A tranzakciókra a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány oktatási tevékenységének támogatásáról szóló törvény alapján került sor.

A Mol 125 forint névértékű részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a csütörtöki kereskedést 1905 forinton zárták, 23 forinttal, 1,19 százalékkal alacsonyabban az előző záróárnál, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 3170 forint, a legalacsonyabb 1501 forint volt.

A 100 forint névértékű Richter-papírok záróára csütörtökön 7010 forint volt, 30 forinttal, 0,43 százalékkal kisebb az előző záróárnál, az elmúlt egy évben a maximumuk 7150 forint, a minimumuk 4702 forint volt.