Kitették a lap igazgatóságából az Index főszerkesztőjét

Média
2020 június 22., 12:47
Dull  Szabolcs, az Index főszerkesztője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2019. július 30-án
photo_camera Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2019. július 30-án Fotó: ATV screenshot

Hétfő délelőtt rendkívüli állománygyűlést tartottak az Index.hu óbudai szerkesztőségében.

A céget tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László itt tájékoztatta az újságírókat az elmúlt napok eseményei nyomán kialakult helyzetről. Bodolain és a szerkesztőség tagjain kívül még Pusztay András vezérigazgató volt jelen.

Az ülésre azután került sor, hogy a szerkesztőség egységesen tiltakozott a cég igazgatósága elé került javaslat miatt, ami átalakította volna a lap működését, és lényegében külső cégekbe szervezte volna ki a rovatokat. Át is állították az Index függetlenségét jelző mutatót a szabadindex.eu oldalon.

photo_camera Fotó: szabadindex.eu

A javaslatot Gerényi Gábor vitte be az igazgatóság elé, az Index pénzügyeit a háttérből irányító Vaszily Miklós javaslatára. Gerényi Gábor régi motoros az internetes lappiacon, jelenleg az azonnali.hu társtulajdonosa, aki részt vett az Index alapításának folyamatában, de nyolc éve nincs köze az újsághoz.

A rendkívüli állománygyűlésen Bodolai csillapítani próbálta a feszültségeket, és közölte, hogy Gerényi tervét nem tárgyalja végül az igazgatóság, és a továbbiakban már nem vesz részt tanácsadóként az igazgatóság ülésein.

Bodolai még a szerkesztőségi gyűlés előtt elmondta a 444-nek, hogy már a csütörtöki igazgatósági ülés után, pénteken beszélt arról Gerényivel, hogy jelenléte feszültséget szül, ezért megszüntetik vele az együttműködést. Csakhogy közben az asztalon van egy igazgatósági határozat arról, hogy a koncepciót az elhangzott tervek mentén ki kell dolgozni, és ezáltal a szerkesztőség fenyegetve érzi függetlenségét.

Bodolai bejelentette azt is, hogy Dull Szabolcs főszerkesztő igazgatósági tagságát megszünteti, mert belső döntéseket vitt a nyilvánosság elé. A főszerkesztői posztról nem mentette fel. Az biztos, hogy ezzel az igazgatóság átalakul. Más konkrétum a gyűlésen nem hangzott el, de a jelek szerint elképzelhető, hogy távozik Pusztay András vezérigazgató is. Pusztay az állományülésen elmondta, hogy olyan igazgatósági határozat született múlt héten, amit nem tud lelkiismerete szerint végrehajtani. A kérdésre, hogy emiatt távozik-e, az ülésen nem adott egyértelmű választ. Pusztay hétfőn nem akart még nyilatkozni az ügyben.

Bodolai László, az Index jogásza, a tulajdonos MFA kuratóriumának elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorának egy 2016-os adásában
photo_camera Bodolai László, az Index jogásza, az Indexet tulajdonló MFA alapítvány kuratóriumának elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorának egy 2016-os adásában Fotó: ATV screenshot

A feszültség ezzel együtt is valamennyit enyhült a gyűlés végére. Az újságírók közül többen például amellett érveltek, hogy maradjon együtt az egyébként láthatóan feszült munkakapcsolatban álló Pusztay-Bodolai-Dull hármas, ugyanis úgy érzékelik, bármilyen változás csak rontana a jelenlegi helyzeten. A jelenlévők abban maradtak, hogy a szerkesztőség vezetése kidolgozza, hogy milyen garanciák mellett állítanák vissza a függetlenségi barométert.

Kódolt feszültség

Az Index jelenlegi működésében kódolva volt, hogy előbb-utóbb feszültség keletkezik. Az Indexet működtető Index Zrt., benne az újságírókkal, egy alapítvány, a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában áll. Ezt vezeti Bodolai László kuratóriumi elnökként. De a cég szerződéseit és hirdetéseit az Indamedia-csoport kezeli, azaz pénzügyileg a lap ki van szolgáltatva egy tőle papíron független vállalatnak. Ennek élén áll a hatalom embere, Vaszily Miklós.

A modellt eredetileg még három éve, a Simicska-érában hozták létre: így játszották át a szerkesztőséget Spéder Zoltán érdekeltségi köréből egy Simicska-cégen át egy alapítványba. A szerkesztőség ezáltal többé-kevésbé függetlenül működhetett, egyfajta külső pénzügyi kontroll alatt. Csakhogy időközben Simicska elbukott, a helyét pedig kormányközeli figurák vették át: előbb egy KDNP-s volt önkormányzati képviselő, Oltyán József, majd Vaszily Miklós, a NER elsőszámú médiaintézőjének alakjában.

Vaszily Miklós - az MTVA és az Echo TV egykori vezérigazgatójának, a TV2 igazgatósági vezetőjének - márciusi érkezése után csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz helyzet az Index körül.

Bodolai hétfő délelőtt azt mondta a 444-nek, hogy őt az Indamedia vezetősége arra kérte meg, mutassa be az Index Zrt. igazgatóságának külső tanácsadóként Gerényi Gábort, akinek van egy marketingkoncepciója, és Erdélyi "Superman!" Zsolttal tudnának csinálni egy ütős kampányt. Gerényi ezután egyre több ötlettel állt elő, és a második igazgatósági ülés alkalmával, múlt csütörtökön - miután a kampányterv gyakorlatilag elhalt - előadta a cég átalakítására vonatkozó terveket, miszerint az egyes rovatokat ki kell szervezni a szerkesztőségből, és azoknak beszállítóként kell működniük a lap mellett.

Gerényi - akiről az igazgatóságban ismert, hogy Vaszily közeli ismerőse - ezt csak szóban adta elő, viszont határozati döntés született arról, hogy az elhangzottakból koncepciót kell készíteni. A határozat így szólt:

„Az igazgatóság felkéri a vezérigazgatót, hogy a főszerkesztővel együttműködve - megvizsgálva a mai ülésen Gerényi Gábor ill. a vezérigazgató által felvezetett koncepció elemeit - dolgozzon ki egy olyan működési koncepciót, amey egyrészt a pénzügyi válsághelyzetet dinamikusabban és rugalmasabban tudja kezelni, emellett alkalmas arra, hogy az Index értékeit is megőrizve biztosítsa a cég közép- és hosszútávú stabil működését.”

Ez már ellenállásba ütközött Dull Szabolcs főszerkesztő, Pusztay András, majd később a szerkesztőség részéről is.

A szerkesztőségben van, aki Bodolait hibáztatja, amiért engedte idáig eszkalálódni az ügyet - azzal együtt, hogy a megkérdezettek közül senki nem kételkedik, hogy politikai szándékok állnak a háttérben. Egy érintett szerint Bodolai rosszul mérte fel a pozícióját, és azt gondolta: képes akár éveken keresztül egyensúlyozni a hatalom megbízottjai és a szerkesztőség között úgy, hogy mindenki megbékéljen a helyzettel. Bodolai azt mondta, nem tudja, mi motiválta ebben a helyzetben Gerényit, és idővel maga is érzékelte, hogy amit a tanácsadó képvisel, az a szerkesztőség számára elfogadhatatlan lesz. Ezzel alighanem megkésett.

A kérdés most az, hogy Dull helyzete tartható lesz a bizalmi válság és az igazgatósági tagság megszüntetése után, hogy milyen formában változik az igazgatóság összetétele, és hogy ez az új felállás mennyiben tudja majd biztosítani a szerkesztőség eddigi működésének feltételeit.