Világszerte több ezer ember kaphatott ismeretlen magvakat Kínából

rejtély
2020 augusztus 02., 14:02

Világszerte egyre több helyről érkeznek hírek furcsa, postán érkező, ismeretlen magokról. A csomagok a rajtuk lévő bélyegek szerint legtöbbször Kínából jönnek, és bennük több ezer zacskónyi ismeretlen mag juthatott belőlük Európába, az Egyesült Államokba, Kanadába, Ausztráliába, de még Új-Zélandra is.

link Forrás

„Ötletem sincs, milyen magok ezek, úgyhogy nincs az az isten, hogy elvessem őket. Sosem vetnék olyasmit, amiről nem tudom, honnan jött” - mondta a Guardiannek a Dél-Angliában élő Jan Goward, aki szintén kapott egy csomagnyit az ismeretlen magokból. A küldeményen az szerepelt, hogy a dobozban fülbevalók vannak, amerikai, ausztrál és európai hírek szerint ez is közös az összes küldeményben, mindegyikre ez van írva.

A hatóságok a legtöbb érintett országban kérték az embereket, hogy jelentsék a hasonló eseteket, és

semmiképp se vessék el a magokat.

link Forrás

Vetőmagok postai forgalmára természetesen nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, nem lehet csak úgy magokat vagy más növényi részeket csak úgy kontinensek között küldözgetni. Ennek elsősorban környezetvédelmi, járványügyi és nemzetbiztonsági okai vannak: a magok invazív növényeket, genetikailag módosított élőlényeket, betegségeket és kórokozókat is rejthetnek, sőt lehet ez egy formája a biológiai hadviselésnek is.

Ryan Quarles, Kentucky állam mezőgazdasági főbiztosa is erről beszélt, azt mondta, éppen az a legnagyobb baj a magokkal, hogy nem tudjuk, az egész csak átverés, lehúzás vagy egy nagyszabású bioterror-merénylet.

link Forrás

Az ismeretlen növények ugyanis kikelve mérgezgetik a többi növényt, állatokat és akár embereket is.

Ez volt a problémája Dél-Angliában Jan Gowardnek is, a Guardiannek azt mondta, kidobni sem akarta a magokat, mert egy szemétlerakóban ugyanúgy kikelhetnek, mint a kertjében, ezért arra gondolt, inkább elégeti őket. „De azért ez eléggé aggasztó igazából. Rengeteg ember kap ilyen magokat, nem is csak Nagy-Britanniában, hanem szerte a világon” - tette hozzá arra utalva, hogy valószínűleg valaki már csak kíváncsiságból is elültetheti a postán érkező magokat.

A beszámolók szerint azonban nem mindenki ugyanolyan magokat kap. Egyes magok cukkinimagokhoz hasonlítottak, de voltak olyanok is, akik valószínűleg tökmagot, napraforgómagot és másfajta magokat kaptak.

link Forrás

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium szerint a legvalószínűbb, hogy a magok nem különösebben veszélyesek, és csak egy internetes csalás részei. Az ilyen csalások lényege, hogy egy-egy nem rendelt áru elküldésével alapot biztosítanak a webshopok kamuértékeléseihez. A webshop üzemeltetői ilyenkor általában valami értéktelen dolgot küldenek, hiszen úgyis ellenérték nélkül fogják elveszíteni, lehetséges, hogy ezúttal éppen magokat választottak.

De még ez a forgatókönyv sem magyarázza, honnan tudtak a feladók pontos címeket társítani a címzettek neveihez, ezért valószínűsíthető, hogy valahol komoly adatszivárgás vagy adatlopás is történhetett.

Jelenleg több ország hatóságai is nyomoznak a csomagok küldői után. A Kanadába Tajvanon keresztül érkező csomagokról már kiderült, hogy a feladási helyük nem Tajvan volt, a szigetországon csak átutaztak, a Tajvani Postaszolgálat bírságot is tervez kivetni a küldeményeket feladó logisztikai központra.

A kínai külügyminisztérium szerint azonban a címkék, amik szerint a küldemények átmentek volna a Kínai Postán, hamisak.

A külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta, figyelemmel kísérik az erről szóló híreket, és a Kínai Posta mindenben követi a nemzetközi irányelveket, köztük azt, hogy növényi magvak külföldi feladása szigorúan tilos. A Kínai Posta kérte az amerikaiakat, hogy küldjék hozzájuk a csomagokat átvizsgálásra, enélkül nem tudnak többet mondani.