Eső, vírus, kínzás, pride, Orbán-ball

reggel 4
2020 augusztus 14., 06:03

Esős napnak, és még esősebb hétvégének nézünk elébe.

Naponta harminc-negyven új koronavírusos esetet regisztrálnak Magyarországon, ami visszafogott növekedésnek mondható, akárcsak a szomszédos országokban tapasztaltakhoz képest. Az új koronavírusos esetek többsége tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket produkál, emiatt a kórházakban nem érzékelhető még a fertőzési hullám emelkedése. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa szerint egyelőre sikerült lokalizálni a kisebb fertőzési gócokat, újabb szigorító intézkedésekre nincs szükség, az iskolák is biztonsággal megnyithatók. Jósolni viszont semmit sem lehet, akár napok alatt változhat a helyzet.

„A magyar foci ma már nem populista népszórakoztató látványosság, hanem egy szűk politikus-oligarcha-kör személyes pöcsmutogatása – egymásnak. A funkciója pontosan ugyanaz, mint egy sportkocsi- vagy jachtgyűjteménynek.” Szily László MTK-drukker arról ír, hogy miért nem érdekli már a bajnokság, hogyan vette el Orbán Viktor a magyar szurkolóktól az NB1-et.

Verés, kínzás nyomai láthatók a Fehéroroszágban őrizetbe vett majd elengedett tüntetőkön. Nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint bizonyítékok is alátámasztják, hogy Lukasenka rendvédelmi erői brutális módszereket alkalmaznak az elfogottakkal szemben is. Mogilev városban orvosok vonultak fel, kezükben a tüntetőkön talált talált sérülések fényképeivel. Eddig körülbelül ezer letartóztatott tüntetőt enged el a rendőrség, de a belügyminiszter-helyettes azt ígérte, hogy ma reggelig minden korábban bevitt tüntetőt elengednek. Tegnap este négy szomszédos EU-tagország, Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország államfői közös nyilatkozatban követelték Lukasenkától a tüntetőkkel szembeni erőszak megszüntetését és a politikai foglyok szabadon bocsátását.

Vannak, akiknek évente ez az egyetlen nap, amikor meg merik fogni a partnerük kezét nyilvános helyen. „Elmeséltem azt a személyes élményemet, hogy miközben megyünk haza este a színházból a barátnőmmel, van egy szavunk arra, hogy ha úgy érezzük, veszélyben lehetünk, akkor gyorsan elengedjük egymás kezét. És láttam rajtuk, hogy ettől kicsit megváltozott a szemléletük, hogy megértették, miért para ez, hogy nem csinálsz mást, csak a csajoddal mész kézen fogva, és mégis veszélyben lehetsz.” A Budapest Pride két szervezője, Csikós Ádám és Majercsik Jojó beszél arról, hogy mit ért el 25 év alatt a Pride. Idén a járványveszély miatt nem lesz felvonulás, de augusztus 14-től tíznapos programsorozatot tartanak.