Megint több tízezren tüntettek Lukasenka ellen, több száz embert előállítottak

külföld
2020 szeptember 13., 15:08

Nagy erőkkel vonult fel Minszkben a rendőrség és a hadsereg az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vitatott újraválasztása ellen tüntetőkkel szemben.

photo_camera Fotó: tut.by/AFP
photo_camera Fotó: tut.by/AFP

A fehérorosz belügyminisztérium szerint elkezdték a hatóságilag nem engedélyezett tiltakozó akció résztvevőinek őrizetbe vételét. Olha Csemodanova belügyi szóvivő azt mondta, eddig kb. 250 embert állítottak elő. A megmozduláson – amit Lukasenka és Vlagyimir Putyin találkozója előtt tartottak – több 10 ezren vettek részt.

A minszki Függetlenség terét biztonságiak fogták közre, és fémrácsokkal kerítették el. Az aluljárókat is lezárták. A város központjában található Köztársasági Palota épületénél rendőrségi alakultok vonultak fel, egyenruhás biztonságiak itt is fémrácsokat és szögesdrót akadályokat állítottak fel. A mellékutcákban fogolyszállító autóbuszok és további rendvédelmi erők várakoznak.

photo_camera Fotó: tut.by/AFP
Egy idős nő áttör a rendőrökön Minszkben 2020. szeptember 13-án.
photo_camera Egy idős nő áttör a rendőrökön Minszkben 2020. szeptember 13-án. Fotó: Alekszej Maisev/Sputnik via AFP
photo_camera Fotó: tut.by/AFP

A kormányellenes tüntetők ezúttal a „Hősök menetére” szólítottak fel, ami részben a hatósági őrizetben lévő Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivistának, a Koordinációs Tanács elnökségi tagjának szólt. A legtöbb ellenzéki vezető már külföldre menekült vagy letartóztatták – írja a BBC.

Szombaton több száz nő vonult utcára Minszkben Lukasenka lemondását követelve. A biztonsági erők a belügyminisztérium szerint 114 tüntetőt őrizetbe vettek, közülük 87-es börtönbe kerültek.

Vasárnap „Az egységes Fehéroroszországért” néven autóstüntetést tartottak Lukasenka hívei a fehérorosz fővárosban – közölte a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

Veniamin (Tupeka), a fehérorosz ortodox egyház új vezetője szerint az egyház semleges álláspontra fog helyezkedni a belpolitikai válságban. Az új minszki és zaszlavi metropolita az RT orosz állami televíziónak azt mondta, az egyháznak „semlegesnek kell lennie, és a felek közti kibékülést kell szolgálnia”.

Veniamin metropolita egyben a belpolitikai válság során elkövetett hibák jóvátételét szorgalmazta, bár nem pontosította mit ért ez alatt.

Azt mondta, Fehéroroszország és Oroszország népei „nagyon közel állnak”, a szovjet tagköztársaságok szétválása szerinte főként politikai okokból és külső hatásra történt, hiányzott a korábbi nemzedékek bölcsessége ahhoz, hogy elejét tudták volna venni ennek a felbomlásnak.

Bírálói szerint a fehérorosz ortodox egyház vezetése hetek óta nem szólalt fel a karhatalom túlkapásai ellen. Augusztus 25-én az orosz ortodox egyház szinódusa felmentette a hivatalából a fehérorosz ortodox egyház vezetőjét, Pavel (Ponomarjov) minszki és zaszlavi metropolitát, akinek helyére Veniamin (Tupeka) bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki. A Vesztyi orosz hírportál szerint Pavel korábban azzal a kéréssel fordult Lukasenkához, hogy fékezze meg az újraválasztása miatt kibontakozott tüntetések résztvevőivel szemben alkalmazott hatósági erőszakot.

Az Interfax orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva közölte, hogy a Szláv Testvériség fedőnevű hadgyakorlatban szeptember 14-től 25-ig kb. 300 orosz katona és 70 harcjármű vesz részt Fehéroroszország területén. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint egy orosz ejtőernyős alakulat lesz ott a manőveren. (MTI, BBC)