A magyar kormány Azerbajdzsán oldalára állt a karabahi háborúban

háború
2020 október 01., 12:39

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a megújult „Index” kérdésére közölte, hogy a Hegyi-Karabahban kitört azeri-örmény konfliktussal kapcsolatban Magyarország kiáll Azerbajdzsán területi integritása mellett, Hegyi-Karabah Azerbajdzsán határain belül fekszik.

A magyar kormány így hivatalosan is azeri oldalra állt a többségében keresztény örmények lakta, vitatott hovatartozású enklávéban kirobbant háború ügyében.

Háború Karabahban 2016-ban.
photo_camera Háború Karabahban 2016-ban. Fotó: Asatur Yesayants/Sputnik/AFP

A KKM szerint „az örmény többségű Nagorno Karabakh Azerbajdzsán nemzetközileg elismert határain belül fekszik, hazánk pedig általános nemzetközi jogi alapelvként támogatja az államok területi integritását és szuverenitását”, a konfliktusban a feszültségek csökkentését, és az EBESZ Minszki Csoportjának társelnöki egyeztetései keretében létrejövő tárgyalásos megoldást támogatják.

A brüsszeli EU-csúcson, ami ma kezdődik, az EU-s állam- és kormányfők az EU és Törökország elmérgesedett viszonyáról is tárgyalnak, ami összefügg azzal, hogy Törökország fegyverekkel és katonákkal támogatja Azerbajdzsánt. (Bár a törökök cáfolták, a hírek szerint egy török F-16-os Azerbajdzsán légterében kilőtt egy örmény SZU-25-ös vadászgépet.)

A magyar kormány egyik fő szövetségese, Oroszország egyébként a keresztény örményeket szokta támogatni Karabah ügyében, bár a Kreml most nem foglalt állást nyíltan.

Emlékeztetőül: az azeri diktatúra politikai elitje egy brit céghálón keresztül tartott fenn egy 2,9 milliárd dolláros titkos pénzügyi alapot, és azon keresztül befolyásos európai szereplőket fizettek ki, illetve mostak pénzt és vásároltak luxuscikkeket. Az is kiderült, hogy akkor érkeztek azeri dollármilliók egy budapesti számlára, amikor az ország kiadta a baltás gyilkost. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint sumák, aki az azeri pénzt összeköti a baltás gyilkossal. („Index”)

Kiemelt videóink