Poliolgóc Tiszaújvárosban, szükségállapot Madridban

járvány
2020 október 09., 13:30
  • Egy nap alatt 200 fertőzött került kórházba, 15 ember meghalt a magyarországi koronavírus-járványban.
  • Közel 17 ezer lélegeztetőgépet vett a minisztérium.
  • Államtitkár és polgármesterek karanténban.
  • Szükségállapot Madridban, aggasztó helyzet Hollandiában.
  • Trump szombaton már kampánygyűlést tartana.
  • Itt a 444 járványügyi hírlevele.

Tizenöt újabb koronavírusos fertőzött haláláról számoltak be pénteken, de egyikükről biztosan tudjuk, hogy nem az elmúlt 24 órában vesztette életét. Közel egyhetes csúszással ugyanis bekerült a központi adatbázisba a múlt szombaton elhunyt, 39 éves tanár, akiről szerdán írtunk először.

Közel 200 újabb fertőzött került kórházba, és 82-en vannak lélegeztetőgépen, ami megegyezik az áprilisi csúccsal. A tesztek több mint 10 százaléka lett pozitív, továbbra is bőven meghaladva az öt százalékos WHO-ajánlást, ami alatt a járvány kontrolláltnak mondható. Ez nem meglepő, hiszen egyre kevesebbet tesztelünk. (A grafikonon a napi tesztszámok a megelőző hét nap átlagát mutatják.)

A csökkenést részben magyarázhatja, hogy a tesztek hatósági árának bevezetése után több magánszolgáltató leállt a mintavételezéssel. De a G7 cikke szerint inkább a kereslet csökkenéséről van szó: mióta a tünetmentes kontaktok negatív teszttel sem szabadulhatnak a karanténból, érthetően inkább nem fizetnek érte. Ez azt is jelenti, hogy a tesztelés erősebben koncentrál azokra, akiknek tüneteik vannak, és nagyobb eséllyel fertőzöttek. Amíg az állam nem tesztel többet, számítani lehet a pozitív tesztarány növekedésére is,

242
Ennyien fertőződtek meg a Tiszaújváros határában épülő poliol gyár építkezésén, egy ember kórházba került. A dolgozók jelentős része külföldi, akik az építkezés mellett felhúzott konténerekben laknak. Itt különítették el a fertőzötteket is.

16863
Pontosan ennyi lélegeztetőgépet vett a külügyminisztérium, összesen több mint 300 milliárd forintért. Eddig annyit tudtunk, hogy legalább 16 ezer gépről van szó, most Ujhelyi István MSZP-s politikus közérdekű adatkérése miatt derült fény újabb részletekre.

Október 16
Egy hét múlva kezdődik az őszi érettségi, de annak sem muszáj részt vennie rajta, aki májusban a járvány miatt nem vizsgázott. Nyugodtan pótolhat jövő tavasszal is.

Politikusok karanténban
Koronavírusos Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, viszont negatív lett a miskolci polgármester tesztje, akinek kontaktszemélyként így is karanténban kell maradnia. A kecskeméti polgármester pedig arról írt, hogy koronavírusos a kétéves kislánya, és „sajnos nincs túl jól”. A család többi tagja egyelőre negatív.

Szükségállapot Madridban

Hetek óta bírkózik egymással a spanyol központi kormány és a madridi tartományi vezetés.

Előbbi először kijárási korlátozást vezetett be, vagyis Madridban és környékén az emberek csak indokolt esetben hagyhatták volna el a városuk határait. A tartományi bíróság csütörtökön elkaszálta a rendeletet, mire pénteken a központi kormány 15 napos szükségállapotot hirdetett, így már életbe léphet a korlátozás. Azért is siettek a döntéssel, mert október 12-e nemzeti ünnep Spanyolországban, és a kormány szeretné elkerülni, hogy tömegek induljanak útnak a hétvégén.

Az elmúlt két hétben 723 fertőzöttet azonosítottak százezer lakosra vetítve a térségben, ami az egyik legrosszabb adat Európában. Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök mégis szerette volna, ha inkább lokálisan vezetnek be korlátozásokat ott, ahol a legszükségesebb.

Korlátok

Most először fordult elő Európában, hogy egy nap alatt százezernél több fertőzöttet találtak. Az Egyesült Királyság, Oroszország, Spanyolország és Franciaország a leginkább érintett.

Németországban két egymást követő napon regisztráltak négyezernél több fertőzöttet. Berlinben különösen súlyos a helyzet, a polgármester nem zárt ki új intézkedéseket, de szeretné elkerülni a teljes lezárást.

Moszkvában a hírek szerint felmerült a kocsmák, diszkók és karaoke-bárok bezárása, miután pénteken rekord számú fertőzöttet azonosítottak. Egyelőre nem került sor erre, de azt javasolták az embereknek, maradjanak otthon a hétvégén. A munkáltatóktól azt kérik, legalább a dolgozóik harmadát küldjék home office-ba.

Lengyelországban is megdőlt a napi esetszám rekordja (4739), a héten megduplázódott a fertőzöttek száma. Szombattól kötelező lesz kültéren a maszkviselés, és tovább szigorítják az eskvőkre, mozikra, éttermekre vonatkozó létszámkorlátot. (Jelenleg a népességarányos fertőzöttség és a halálozás is magasabb Magyarországon.)

Hollandiában közel hatezer új fertőzöttről számoltak be, ami meghaladja a kormány korábbi jóslatait. Közben 80 tüntetőt tartóztattak le Hágában, mert a tervezett vészhelyzeti törvény ellen tüntettek a parlamentnél. Az országban meredeken nő a fertőzésszám, egyelőre mégis csak erősen ajánlott például a maszkviselés zárt, nyilvános terekben.

photo_camera Fotó: PAU BARRENA/AFP

Szombaton máris kampánygyűlést tartana Donald Trump, akiről azt sem tudni, pozitív-e még a koronatesztje.

Amerikában közben felpörgött a kereslet a Regeneron nevű gyógyszercég kísérleti készítménye iránt, nem véletlenül, hiszen az elnök valóságos csodaszerként beszélt róla. Tény, hogy ezt is használták Trump kórházi kezelésekor, de a szakértők szerint egyelőre képtelenség megmondani, befolyásolta-e egyáltalán az állapotát. A gyógyszer fejlesztéséhez abortált magzati sejteket is felhasználnak, ami bevett gyakorlatnak számít, mégis kínos lehet az abortuszellenes Trumpnak. Azért megígérte: mindenki kapni fog a gyógyszerből, akinek szüksége van rá.