A légszennyezés nagyban növeli a covid halálozási kockázatát

TUDOMÁNY
2020 október 27., 12:31

Dupla kockázatot jelent a légszennyezettség a koronavírusjárvány idején, állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a Cardiovascular Research tudományos szakfolyóiratban kedden közölt tanulmányában. Mint írták, a szállópor növeli a tüdősejtek felszínén annak az ACE-2 receptornak az aktivitását, melyen keresztül a SARS-CoV-2 koronavírus képes bejutni a sejtekbe. "gy kettős csapással állunk szemben: a légszennyezés károsítja a tüdőt és növeli az ACE-2 aktivitását, amely még tbb vírust képes bejuttatni így a sejtbe" - magyarátza Thomas Münzel, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

A tudóscsoport a légszennyezéshez köthető betegségek, illegve a covid és a SARS-betegségek adatait vetették össze a légszennezettséget mérő földi állomások és a műholdas mérések adataival. Ez alapján arra jutottak, hogy a hosszú távú légszennyezésnek való kitettség Csehországban 29, Kínában 27, Németországban 26, Svájcban 22, Belgiumban 21, Hollandiában 19, Franciaországban 18, Olaszországban 15, az Egyesült Királyságban 14, Brazíliában 12, Portugáliában 11, Spanyolországban 9, Izraelben 6, Ausztráliában 3 és Új-Zélandon egy százalékkal növelhette a Covid-19-bentegségben való elhalálozás kockázatát.

Ez alapján úgy számolnak, hogy Európában 19, Észak-Amerikában 17, Kelet-Ázsiában 27 százalékkal növelheti a covid miatti halálozás kockázatát a légszennyezés. (Via MTI)