Merkel be akarja záratni az éttermeket és kocsmákat, de az iskolákat nyitva tartaná

Angela Merkel, német kancellár be akarja záratni az éttermeket és kocsmákat november 4-től, de az iskolák és óvodák nyitva maradnának, írja a Reuters a német Bild nevű lap alapján.

A lap értesülései szerint Angela Merkel egy olyan határozattervezetet fog előterjeszteni szerdán a tartományi vezetőknek, amiben a már említetteken túl azt javasolja, hogy 16 tartomány zárja be a fitnesztermeket, a kaszinókat, mozikat és színházakat, de a boltok nyitva maradhatnak amennyiben rendszeresen fertőtlenítik őket. Az éttermekből pedig csak elvitelre lehet majd ételt kérni.

A tervezet szerint a bezárt üzletek és éttermek pénzügyi segélyt kapnának a kormánytól, aminek a részleteit szerdán később közlik.

Merkel emellett azt is korlátozná, hogy csak egy háztartásban élők vagy maximum még egy háztartásban élők tartózkodhatnak együtt nyilvános helyeken. Aki ezt nem tartja be, az büntetésre számíthat, de azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mire. Más háztartásban tölteni az éjszakát is csak akkor lehet majd, ha az feltétlen szükséges és semmiképpen sem nyaralás jellegű.

Németországban is rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma, az utolsó adatok szerint egy nap alatt több mint 11 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Merkel kedden arról beszélt, hogy ha ilyen gyorsan emelkednek a számok, akkor könnyen lehet, hogy az egészségügyi rendszer eljut egy töréspontra.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.