Macron szerint Erdogan egy hazudozó, akinek birodalmi hajlamai vannak

külföld
2020 november 01., 11:15

Egyre inkább elmérgesedik a konfliktus a francia és a török elnök között, a szócsata újabb fordulójaként Emmanuel Macron szólt be Recep Tayyip Erdogannak az Al Jazeera-nak adott interjújában.

Ebben Macron azt mondta, Törökország "birodalmi hajlamokat" mutat a Közel-Keleten, ami árt a térség stabilitásának, emellett pedig harciasan lép fel a saját NATO szövetségeseivel szemben is. Macron szerint a török hadsereg egye agresszívebben lép fel Szíriában és az egész kelet-mediterrán térségben, valamint megsértette a líbiai fegyverembargót is.

A két vezető között azután mérgesedett el a viszony, hogy Emmanuel Macron francia elnök erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolása után, ezt követően pedig Erdogan egy beszédében muszlimüldözéssel vádolta és lehülyézte a francia elnököt, majd a francia termékek bojkottjára szólított fel. Ezután a francia állam vissza is hívta ankarai nagykövetét.

Macron az Al Jazeera-nak azt nyilatkozta, hogy nagyon szeretné, ha a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrája, a szólásszabadság és Samuel Paty meggyilkolása körüli feszültségek elülnének Franciaország és a muszlim világ között.

Ehhez viszont szerinte az kell, hogy a török elnök tisztelje Franciaországot, az Európai Uniót, annak értékeit, és ne hazudozzon és sértegessen. Az elnök üdvözölte, hogy a török kormány határozottan elítélte a nizzai iszlamista késeléses merényletet, ezzel egy másmilyen hangnemet megütve, de ez még nem elég ahhoz, hogy tisztázzák a két ország közötti helyzetet. Ezért vasárnap visszaküldik Ankarába a hazahívott francia nagykövetet, hogy magyarázatot követeljenek Erdogan kijelentéseire.

Mint arról itt részletesen írtunk, Franciaországban tragikus események közepette újra heves vita alakult ki arról, lehet-e a szólásszabadság jegyében egy vallást sértő dolgokat közölni. A Charlie Hebdo újra közölte azt a karikatúráját, amelyre hivatkozva 2015-ben merényletet követtek el a lap szerkesztősége ellen, októberben pedig egy 18 éves csecsen férfi brutálisan meggyilkolt egy tanárt, Samuel Paty-t, aki a szólásszabadságról szóló óráján megmutatta a karikatúrát. Ezután több francia lap kiállt a szólásszabadság mellett, Gérald Darmanin francia belügyminiszter pedig azt nyilatkozta, hogy Franciaország háborúban áll az iszlamista ideológiával, miközben több közel-keleti államban pedig francia zászlókat égetnek. (Guardian)