Hétvégi olvasnivaló Bidentől Trumpig, és az orvosoktól a tanárokig

reggel 4
2020 november 07., 07:01

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

AMERIKA

photo_camera Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Joe Biden óvatosan tört a csúcsra – Az egyensúlyozás és a háttéralku lett Joe Biden védjegye Washingtonban. Amikor Obama megismerte, ájuldozott az unalomtól tőle. Minden radikalizmus távol áll tőle, de kampánya végén fontos gesztusokat tett a baloldalnak. Két gyerekét vesztette el a hosszú politikai pályafutása alatt.

photo_camera Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Trump: indulat a világ tetején – Hogyan lehetett sikeres az amerikai gazdaság, amikor az őrület tombolt a Fehér Házban? Mi Trump legfontosabb öröksége? Hogyan hatott a világra a durva indulatok gerjesztése, a felvilágosodás eszméinek hivatalos tagadása? Ezekre keressük itt a választ.

Kubai zászló Miamiban november 3-án
photo_camera Kubai zászló Miamiban november 3-án Fotó: JOE RAEDLE/AFP

Az amerikai elnökválasztás igazi meglepetése: el voto latino – Évekig az volt a közmegegyezés, hogy a kisebbségek a Demokratákra szavaznak, és ezért övék a jövő. 2020-ban ez megdőlt, Trumpék a konzervatív, a szocializmustól rettegő latinókat különösen hatékonyan tudták megszólítani.

photo_camera Fotó: KEREM YUCEL/AFP

Az elnökválasztás nem oldja meg az USA legnagyobb problémáját – 2020-ra két nagyon veszélyes tendencia ért össze. A pártok közötti ideológiai ellentét és egymás kölcsönös utálata sosem volt még ilyen mély, miközben a gyengülő republikánusok egyre gátlástalanabb eszközökkel igyekeznek bebetonozni magukat a hatalomba.

JÁRVÁNY

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Úgy tűnik, nem szülőkre és tanárokra tartozik, mekkora a baj az iskolákban – Hivatalos adatok nincsenek a fertőzöttekről, a kontaktkutatás befulladt, és van, ahol a tankerület nem engedi, hogy értesítsék a szülőket a megbetegedett tanárokról.

photo_camera Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP

„Egyre vékonyabb a jég, repedezik, de még csináljuk” – Egyre nagyobb terhelés alatt a covid-osztályok. Kizsigerelt orvosok és ápolók mellett a túlélési esélyek is rosszabbak. Az Orvosi Kamara Borsod megyei vezetője, Csilek András infektológus szerint muszáj lenne műtéteket halasztani.

UNIÓ

photo_camera Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Visszakeményítettek egy kicsit az EU-s jogállamisági feltételeken – Az Európai Parlament kikényszerített némi szigort abban a rendszerben,ami alapján januártól el lehetne venni a demokráciát lábbal tipró kormányoktól a támogatási pénzeket. A mechanizmus azonban így is puhább lesz, mint ahogy azt az Európai Bizottság eredetileg javasolta.

HOLLYWOOD

photo_camera Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Johnny Depp a 90-es években még grunge szépfiú volt, ma már hivatalosan is feleségverő – A színész pert vesztett egy brit lappal szemben, idáig pedig viszonylag hosszú út, illetve elképesztő mennyiségű drog, alkohol és egy kivételesen csúnya válás vezetett.

photo_camera Fotó: LABANCZ_VIKTORIA

Egy külvárosi raktárbázisra csaltak négy nagyarcú újságírót, majd bezárták őket egy-egy cellába, ez lett belőle – A Celebcella lényege, hogy fognak négy olyan embert, akik az orrukra nőtt furunkulust is Facebook live-on nyomják ki két szelfibottal, majd bezárják őket egy-egy ablaktalan cellába öt napra. Helyszíni riport a kereskedelmi tévézés poklából.