Közel egy hét után a kínai kormány is gratulált Joe Bidennek

külföld
2020 november 13., 15:14

Tiszteletben tartjuk az amerikaiak választását. Gratulálunk Mr. Bidennek és Ms. Harrisnek - ezt közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken. Ezzel a kínai kormány is elismerte, hogy a Demokrata párt jelöltje, Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást. Igaz, erre majdnem több, mint egy hetet kellett várni, hiszen múlt szombat, vagyis november 7 óta gyakorlatilag mindenkinek világos volt, hogy Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

A világ államainak nagy része már a múlt hétvégén gratulált Joe Bidennek, igaz, mint azóta kiderült, az amerikai külügyminisztérium a hivatalosan beérkező gratuláló leveleket egyelőre nem adta tovább a megválasztott elnöknek. A kínai kormány viszont mindeddig mélyen hallgatott. Hogy az győzte-e meg a kínai vezetést, hogy ez már nem lesz másképp, hogy pénteken hivatalos lett, hogy Joe Biden nyerte a választást Arizonában, ezzel még inkább bebetonozva a Donald Trump felett aratott győzelmét. Bár igazából Hszi Csin-Ping kormánya örülhetne is, hogy Trump nem kapott még négy évet, hiszen az ő elnöksége alatt igazán kiéleződtek a két nagyhatalom közötti gazdasági konfliktusok.

Míg Kína már elfogadta, hogy Biden lesz a következő amerikai elnök, az orosz kormány még mindig nem volt hajlandó gratulálni a választás nyertesének. Vlagyimir Putyin sajtófőnöke, Dmitrij Peszkov azt mondta erről, hogy a Kreml álláspontja szerint az a helyes, ha megvárják az amerikai választás hivatalos eredményét, és majd utána gratulálnak a győztesnek. Mindez azért is érdekes, mert 2016-ban Putyin kormánya az elsők között gratulált Donald Trumpnak a győzelemhez. (BBC)