Mintha normális világ lenne: az SZFE tanárai közzétették, kik indítanának osztályt a következő tanévben

oktatás
2020 november 27., 14:25

Őszre a Színház- és Filmművészeti Egyetemre felvételizni akaró fiatalok nagy része általában már rég kinézte, hova jelentkezne, sokan nem is először futnak neki, különórákat vesznek, gyakorolnak, közben az oktatók meg terveket készítenek, tanrendeket vitatnak meg.

De miután a kormány által kinevezett, Vidnyánszky Attila vezette kuratórium megkezdte működését, az egyetemmel felfordult a világ: a szenátus lemondott, egy sor meghatározó oktató végleg távozott, a hallgatók elfoglalták az épületet és tömegtüntetéseket szerveztek. Mivel a kuratórium működését jogszerűtlennek tartják, ezért az egyetem polgárai nem fogadják el a Vidnyánszkyék által kinevezett új vezetőket, az új kancellárt, az új rektorhelyetteseket, vagy épp a napokban bejelentett két új intézetvezetőt. Az egyetem kiürült, a hallgatók és oktatók, illetve a kuratórium emberei egy sor jogi eljárásban állnak szemben egymással, és még abban sem értenek egyet, folyhat-e oktatás az intézményben: az érintettek tanulni és tanítani akarnak, de az új vezetés az egész félévet érvénytelenítené. Tegnap kijött egy ezt lehetővé tevő kormányrendelet, amit az egyetemen sokan úgy értelmeztek, hogy külön az SZFE ügye miatt készült.

Az október 23-ai tüntetés
photo_camera Az október 23-ai tüntetés Fotó: Dimény András/Fotó: Dimény András/kepszerk.hu

Az előzményeket azért is foglaltam össze ilyen vázlatosan, hogy látszódjon, milyen messze látszik lenni az a pillanat, amikor elkezdődhetnek a felvételik a következő tanévre. Márpedig az idő szorít, nyilván sokan meg se jelölik az SZFE-t, ha nem tudják, mi vár ott rájuk. A tanári kar mindenesetre, mintha lenne esély a normális ügymenetre, közzétette, hogy elképzeléseik szerint kik indítanak osztályt jövőre.

A 444-hez eljuttatott tájékoztatójukban ugyanakkor szerepel, hogy a felsorolt szakemberek csak akkor vállalják a feladatot, ha a felvételik meghirdetéséig a kormány - vagyis nem az illegitimnek tekintett kuratórium és az általa kinevezett új vezetőség, hanem az alapító minisztérium - hajlandó tárgyalni velük, és garanciákat adni néhány kulcskérdésben.

Alább teljes terjedelmében olvasható „az SZFE tanári karának tájékoztatója a felvételizőknek az SZFE 2021/22-es tanévének szakindításairól”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének, Film- és
Médiaintézetének, Elméleti- és Művészetközvetítő Intézetének tanári kara
meghatározta a 2021–22-es tanévben induló képzéseket és megnevezte az osztályok szakmai, pedagógiai vezetőit.

Osztályfőnökök olyan, a szakmájukban nemzetközi szinten is ismert, jelentős oktatási gyakorlattal bíró szakemberek és alkotóművészek lehetnek, akik méltók az SZFE 155 éves hagyományához, azt hitelesen és megújítva viszik tovább. Pedagógiai koncepciójuk garantálja, hogy a felvételiző hallgatók továbbra is az Európai Felsőoktatási Térség akkreditált egyetemére jelentkeznek.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem intézetei az induló osztályokat a következő
tanárok vezetésével tervezik:

  • Színművész prózai szakirány: Bodó Viktor, Gigor Attila, Rácz Attila, Szamosi Zsófia
  • Színházi dramaturg: Győrei Zsolt, Kiss Csaba
  • Mozgókép – filmírás BA: Csuja László, Nagy V. Gergő
  • Mozgókép- film- és televíziórendezés BA: Nagy Viktor Oszkár, Mátyássy Áron
  • Mozgókép-gyártásszervezés BA: Sós Judit, Hutlassa Tamás
  • Mozgókép – operatőr BA: Vecsernyés János, Babos Tamás
  • Mozgókép – filmhang BA: Balázs Gábor, Zányi Tamás
  • Mozgókép – filmvágás BA: Lemhényi Réka, Kollányi Tamás
  • Televíziós műsorkészítő BA: Herman Péter, Szórád Máté
  • Filmrendező MA: Enyedi Ildikó, Gigor Attila
  • Filmoperatőr MA: Máthé Tibor, Dévényi Zoltán
  • Látványtervező MA: Pálfi Szabolcs, Radák Judit

Az SZFE új vezetése által ezen felül meghirdetett képzések (dokumentumfilm-
rendező, színházrendező, színművész báb szakirány, színművész zenés szakirány, rendezőasszisztens) osztályindító tanárairól az Egyetem intézeteinek és tanárainak nincs információja.

A felsorolt tanárok abban az esetben vállalják a feladatot, ha 2020. december 20-ig, a felvi.hu megnyitásáig az alapítói jogokkal rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztérium tárgyalásokat kezdeményez az Egyetem oktatói karát teljes jogúan képviselő Minőségmenedzsment Tanáccsal, a HÖK-kel és a fenntartóval, valamint az oktatói közösség megnyugtató garanciákat kap a szenátus jogkörének visszaállítására, a rektori pályázat kiírására.

Bízunk abban, hogy ezzel egyidőben az SZFE új vezetése és fenntartó kuratóriuma megkezdi a sztrájkbizottsággal az egyetemi autonómiát érintő jogszerű sztrájktárgyalásokat, és mindenekelőtt visszaállítja az őszi félév adminisztrációs
kereteit.

Reményeink szerint a tárgyalások békét hozhatnak és eredményre vezethetnek, így az Egyetem a tavasszal felvételizőket nemzetközileg elismert oktatói csapatával várhatja.

A címlapi képek a noÁr által meghirdetett #érvényesfélév kihíváshoz készültek.