A BKV szerint jogszerű volt a közbeszerzési eljárása, amit egy offshore hátterű cég nyer, de a szerződést azért felmondták

Budapest
2020 december 2., 13:56

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy hiába nyerte meg az erről szóló közbeszerzést, nem attól a cégtől bérel majd buszokat a BKV, amelyikről az Mfor derítette ki, hogy egy ciprusi offshore vállalathoz kötődik.

A BKV most közleményt adott ki az ügyben, ami szerint ugyan jogszerű volt a közbeszerzési eljárása, amit egy offshore hátterű cég nyer, de a szerződést azért felmondták:

„A BKV Zrt. Felügyelőbizottsága elvégezte a vizsgálatot a hat használt autóbusz bérlése tárgyában kiírt közbeszerzési eljárással kapcsolatban. Az eljárás dokumentumai alapján - amelyek a BKV honlapján is megtalálhatók – a vizsgálat megállapította, hogy az eljárás előkészítése, illetve a közbeszerzési eljárás lefolytatása a hatályos közbeszerzési törvény és a végrehajtására vonatkozó rendeletek előírásainak, valamint a BKV Zrt. Társasági Beszerzési Szabályzatának megfelelően, az átláthatóság biztosításával történt. A közbeszerzési törvény rendelkezése szerint a BKV köteles a legkedvezőbb ajánlatot adó gazdasági társasággal szerződést kötni.

A nyílt közbeszerzési eljárásban nyertes CR-FACILITIES Vagyongazdálkodó Zrt. és a BKV Zrt. között október 30-án létrejött egy éves határozott idejű szerződés felmondása azonban megtörtént, a szerződés hatályát veszti, a BKV nem köt több szerződést a céggel. Intézkedés történt továbbá a CR-FACILITIES részéről esedékes meghiúsulási kötbér december 1-én történő átutalásáról a felmondott szerződésben meghatározott mértékben.

A BKV a zavartalan közösségi közlekedés biztosításához szükséges többletkapacitást más módon biztosítja.”