Művészek és kutatók tiltakoztak Demeter Szilárd ellen a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

KULTÚRA
2020 december 02., 15:23

Megidézve a Duna-parti holokauszt-emlékművet, cipőket helyeztek ki szerda délután a Petőfi Irodalmi Múzeum elé az aHang által szervezett tüntetés résztvevői.

A megjelent művészek és kutatók egyszerre, egymástól távolságot tartva olvastak verseket Demeter Szilárd főigazgató ellen tiltakozva. Schein Gábor író József Attila „Magyarország messzire van” című versét olvasta, de elhangzott Orbán Ottó „Magyarság” és József Attila „Levegőt!” című verse is. (Schein vasárnap „Magyarország: túl minden reményen” címmel írt publicisztikát a 444-re.)

link Forrás

Már több mint 28 ezren írták alá az aHang oldalán közzétett nyílt levelet Demeter lemondását követelve, amiért szombaton cikket írt az Origóra arról, hogy „Európa Soros György gázkamrája” és hogy a magyarok meg a lengyelek jelentik ma az új zsidókat. A petícióhoz számos híresség és politikus is csatlakozott.

A cikk hatalmas felháborodást váltott ki, magyar és nemzetközi zsidó szervezetek, illetve Izrael magyarországi nagykövetsége is elítélték Demeter szavait, amit a Fidesszel amúgy szívélyes viszonyt ápoló rabbi, Köves Slomó is ízléstelen, otromba provokációnak nevezett. Demeter egy ideig a Facebookon próbált kiállni a cikk mellett, végül visszavonta az írást, és törölte Facebook-oldalát.

Hétfőn közel száz múzeumi dolgozó határolódott el Demetertől, aki körlevélben magyarázta nekik, hogy nem antiszemita, de a liberalizmus olyan veszélyes, mint a nácizmus.