Mautner, Gerendai és Faix a vendéglátás és a turizmus járvány utáni esélyeiről

podcast
2020 december 05., 15:43

Negyedik adásával jelentkezik a Pozitív, a 444.hu podcast sorozata, amelyben arra keressük a választ, hogyan alakulhat át a világ a koronavírus-járvány után. A mai adásban azt járjuk körül, hogyan vészelheti majd át a járványt a két talán leginkább érintett szektor, a vendéglátás és a turizmus.

A vendéglátósok hozzászokhattak ahhoz, hogy a gazdasági válságok idején az emberek kevesebbet utazgatnak vagy járnak étterembe, a koronavírus járvány alatt viszont egyik pillanatról a másikra leálltak a repülőgépek, be kellett hogy zárjanak az éttermek és bár nyáron úgy tűnt, már látszik a válság vége, az ősszel elérkező második hullám ismét keresztül húzta a szállodák, éttermek, utazási irodák számításait.

Gerendai Károllyal, a Michelin csillagos Costes étterem tulajdonosával és Mautner Zsófia gasztrobloggerrel arról beszélgetünk, hogyan tudtak alkalmazkodni az éttermek a kijárási korlátozásokhoz, megváltoznak-e az étterembe járás szokásai és hogyan alakul majd át az gasztronómia piaca a járvány hatására. Vendégeink szerint mindenképpen óriási átrendeződésre lehet számítani ebben a szektorban a járvány után, a válság következményei pedig akkor is kihívást jelenthetnek majd a vendéglátósoknak, ha elmúlik a járványveszély. Az viszont várható, hogy a kiszállítás a jövőben is nagyobb hangsúlyt kap majd az éttermek működésében és az sem műlik el nyomtalanul, hogy sokan félprofi pékek és séfek lettek a karanténban töltött hónapok alatt.

Faix Csabával, a fővárosi turizmusért felelős önkormányzati cég, a BudapestBrand Zrt. vezetőjével pedig arról beszélgetünk, mikor térhetnek vissza a turisták Budapestre. Szerinte annyira hozzászoktunk és megszerettük a járvány előtt az utazást, hogy erre később is lesz igény, de az biztos, hogy több évig eltart majd, mire annyi turista lesz például Európa nagyvárosaiban, így Budapesten is, mint 2019-ben. A járvány után pedig érdemes lenne elkerülni azokat a hibákat, amik az egyre felpörgő turizmus egyre inkább jellemzőek voltak a koronavírus előtt.

Ha olvasnál még a témában, akkor ajánljuk a Guardian cikkét az utazás és turizmus jövőjéről és arról, hogyan élték meg a járványt a légi társaságok és a repülőterek, valamint a New York Times és az Atlantic cikkeit arról, hogy hogyan látják az amerikai gasztronómia sztárjai, hogyan sújtja majd az éttermeket a koronavírus.

A Pozitív adásait megtalálhatod a Spotifyon, A Google Podcast és az Apple Podcast, és az Amazon Audible nevű szolgáltatásnak podcast oldalán is.