Budapest és Varsó főpolgármestere 249 magyar és lengyel város nevében írt üzenetet az Európai Bizottság elnökének

eu
2020 december 07., 13:18

Közös levelet írt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Rafał Trzaskowski, Varsó főpolgármestere összesen 249 magyar és lengyel város nevében az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyen-nek.

Mint a főpolgármesterek írják, Magyarország és Lengyelország kormánya ismét megmutatta, hogy semmibe veszi uniónk központi értékeit: Elutasították a jogállami feltételrendszert, és ezáltal blokkolta az EU következő többéves költségvetését, benne a létfontosságú COVID-19 helyreállítási segélyt.

„E két kormány a migráció-ellenes ideológia és a nacionalista retorika leple alatt egy olyan politikai rendszert próbál védeni, amely osztatlan hatalomra, jogosulatlan kiváltságokra és teljesen manipulált nyilvánosságra alapul” – írta a két főpolgármester.

A levelet aláíró 249 település polgármesterének nevében Karácsony és Trzaskowski azt írják, hogy elítélik Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki miniszterelnökök e lépéseit. „Több millió magyar és lengyel állampolgár képviseletében támogatjuk a jogállami biztosítékok bevezetését, valamint az az EU-s források felhasználásának alapos ellenőrzését, hogy ezek a források valóban a köz javát, és ne antidemokratikus és korrupt érdekeket szolgáljanak”.

Trzaskowski és Karácsony
photo_camera Trzaskowski és Karácsony

Bár a polgármesterek bíznak benne, hogy a kormányok végül elfogadják az eredeti költségvetési javaslatot és alávetik magukat a jogállami mechanizmusnak, de látják, hogy ma már valós alternatíva egy Magyarország és Lengyelország nélkül tető alá hozott kormányközi megállapodás az Új Generációs EU helyreállítási eszközről. Karácsony és Trzaskowski épp erre a nem kívánt, de lehetséges esetre javasol egy lehetséges megoldást:

„Egy Magyarország és Lengyelország nélküli kormányközi megállapodás esetén azt javasoljuk, hogy az Európai Unió az Új Generációs EU eszközben e két országnak biztosított forrásokból hozzon létre egy Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapot a magyar és lengyel önkormányzatok számára. Ez megteremtené a lehetőségét annak, hogy ezek az önkormányzatok fenntartható és szociálisan igazságos újjáépítést folytathassanak.”

Mint írják, a mostani krízis fájdalmasan rámutatott Európa évtizedes kezeletlen betegségére: a demokrácia leépítésére és az autoritarizmusra egyes tagállamokban.

„Európa nem hagyhatja, hogy ezek az egyre autoriterebb kormányok túszul ejtsék a jövőnket. Most, többféle egyidejű válság idején, Európának védenie kell polgárai jólétét, és élére kell állnia a fenntartható gazdasági újjáépítésnek. Mi, magyar és lengyel önkormányzatok, készen állunk arra, hogy ebben konstruktív szerepet játsszunk” – írják levelük végén.