Ellenzék: Orbán vétója nem szól másról, mint a baráti körének anyagi biztonságáról

politika
2020 december 07., 09:04

"Semmi újat nem mondott a miniszterelnök az uniós költségvetés vétójával kapcsolatban, csak megismételte korábbi hazugságait," mondta a Párbeszéd országgyűlési képviselője miután az ellenzéki pártok képviselői meghallgatták Orbán Viktort az Országgyűlés Európai Uniós Konzultációs Testületének ülésén. A közös ellenzéki sajtótájékoztatón Szabó Tímea kijelentette, hogy azok az indokok, amikre a miniszterelnök hivatkozik, a gender és a migráció témája, nem szerepelnek a jogállamiság mechanizmusáról szóló tervezetben.

„Az, hogy miközben az uniós pénzre nemet mond, devizahitelt vesz fel az Orbán-kormány, nemcsak felelőtlenség. Ez hazaárulás!”

- tette hozzá. A jobbikos Jakab Péter szerint Orbán a vétójával meg akarja bénítani az Európai Unió működését akkor is, ha "a magyar emberek beledöglenek." Az uniós mentőcsomagra ugyanis Magyarországnak is nagy szüksége van.

„Ez a vétó nem szól semmi másról, mint Orbán Viktor családi és baráti körének anyagi biztonságáról. Hogy semmi ne veszélyeztesse azt, amit az elmúlt években tettek: az európai uniós pénzek ellopását.”

mondta Tóth Bertalan MSZP elnöke. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerint a miniszterelnök vétójával egy olyan háborút indított Brüsszelben, aminek csak vesztesei lehetnek.

„A mi bőrünkre megy Orbán zsarolása, végül mi magyarok fogjuk azt megfizetni,”

mondta a DK képviselője, Varju László.

link Forrás

Szél Bernadett tavaly nyáron szembesítette a miniszterelnököt azzal, hogy 2010 óta nem teljesíti törvényi kötelezettségét. Egy 2004-es jogszabály ugyanis előírja a mindenkori kormányfőnek, hogy az Európai Tanács ülésről be kell számolnia az Országgyűlés előtt. Kövér László maga is elismerte a szabályszegés tényét, de szigor helyett inkább levelet írt a miniszterelnöknek,

"kérve a gyakorlat és a szabályozás felülvizsgálatát és azok egymáshoz igazítását."

A kormánytöbbség ezt követően módosította úgy az országgyűlési törvényt, hogy a mindenkori kormányfőnek nem a 199 fős országgyűlés előtt, hanem bizottsági szinten kell csak beszámolnia az uniós ügyekről.