Medián: a közvélemény szerint a Szájer-ügy rontotta a Fidesz választási esélyeit, a homoszexualitás viszont magánügy

POLITIKA
2020 december 09., 12:23

Telefonos villámfelmérést készített 600 fős mintán a Medián a Szájer-botrányról a HVG megbízásából. A megkérdezett kormánypárti és ellenzéki szavazók között abban a kérdésben volt a messze legnagyobb véleménykülönbség, hogy mi volt egyáltalán az elmúlt hét legfontosabb eseménye.

Míg az ellenzékiek szerint jelentős, háromszoros különbséggel a Szájer-botrány - ezt 43 százalékuk jelölte elsőnek a másodiknak befutó járvány 14 százalékához képest -, a kormánypárti válaszolók szerint ez pont fordítva van: közül kétszer annyian jelölték be a járványt (37 százalék), mint az EP-képviselő szexbotrányát (19 százalék). A teljes népességet nézve a Szájer-ügy kicsivel előzte meg a koronavírust (29 százalék vs 26 százalék.)

Ehhez képest abban ennél sokkal inkább egyetértett a két tábor, hogy az ügy rontja a Fidesz választási esélyeit. Még a fideszesek relatív többsége is azt mondta, hogy valamennyire rontani fogja azt (49 százalékuk szerint), miközben 47 százalékuk szerint egyáltalán nem rontja. De abból a 49 százalékból csak 8 százaléknyi kormánypárti az, akik szerint az esélyeiket jelentősen rongálja az eset.

Az ellenzékiek 74 százaléka véli úgy, hogy ezzel romlottak a Fidesz sanszai. A teljes szavazókorú népességen belül 20 százalék gondolja, hogy jelentősen, 39 százalék, hogy talán egy kicsit romlanak a kormánypárt esélyei, 31 százalékuk viszont enyhe hatásra sem számít.

Volt egy kérdés, ami általánosabban kutatta a homoszexualitás megítélését a választókorú népességben. A válaszokból érdekes tendenciák rajzolódnak ki. Eszerint a magyar társadalom politikai szempontból különböző rétegeiben szinte egységesen az a vélemény uralkodik, hogy a melegség magánügy és semmilyen módon nem szabad megkülönböztetni a homoszexuális embereket. Ezt az összes megkérdezett 79 százaléka vallotta, de ezt válaszolta még a fideszesek 73 százaléka is, az ellenzéki szavazók 83 és a párt nélküliek 79 százaléka mellett.

Az érdekes az, hogy miközben a népesség jó háromnegyede elfogadó a melegekkel, egy ehhez képest kicsit, de azért jelentős kisebbség cserébe szélsőségesen homofób. A szavazókorúak 13 százaléka ugyanis azzal ért egyet, hogy “nem lenne szabad megengedni, hogy homoszexuális emberek fontos politikai tisztséget töltsenek be.” Az átlagon belül a kormánypártiak 19, míg az ellenzékiek 11 százaléka gondolja így.

Amikor a Szájer-botrány súlyosságát kellett megítélni, a nullától százig terjedő skálán 64-es átlag jött ki. Ezen belül a fideszesek közepesen súlyosnak (49/100), míg az ellenzékiek nagyon súlyosnak (74/100) ítélik az ügyet, a párt nélküliek pedig 66 pontot adnak rá átlagosan 100-ból.