Megvárni az uniós engedélyt a kínai vakcinára? Messze áll a filozófiánktól

járvány
2021 január 21., 15:18
  • Februárban már érkezhet kisebb mennyiség az orosz vakcinából.
  • Plasztikkártyával mehetnek majd ki este nyolc után azok, akiket már beoltottak.
  • Megvárni az uniós engedélyt a kínai vakcinára? Gulyás Gergely szerint ez a lehető legmesszebb áll a kormány filozófiájától.
  • Nehezített pályán felvételiznek a nyolcadikosok.
  • Járványösszefoglaló.

4236. Egy nap alatt ennyien kaptak oltást Magyarországon. December óta összesen 134554-en. Az újonnan azonosított fertőzöttek, a halálozások, a kórházban fekvő fertőzöttek és a lélegeztetőn levők száma is csökken.

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Megvárni az uniós engedélyt? Messze áll a kormány filozófiájától
Kíváncsiak voltunk, figyelembe veszi-e a kormány a pécsi virológusok véleményét, miszerint akkor kellene beadatni a kínai Sinopharm vakcináját, ha az uniós hatóság is engedélyezi. Gulyás Gergely azt mondta erre: „A kérdés mögött álló filozófia olyan messze áll a kormánytól, hogy ennél messzebb már semmi nem állhatna.” Szerinte az uniós hatóság engedélye semmivel se jobb a magyarénál.

Gulyás: Plasztikkártyával mehetnek majd este nyolc után is az utcára, akiket beoltottak
És azok, akik már átestek a fertőzésen. Aki nem bízik egyik vagy másik vakcinában, megvárhat majd egy másikat, mondta a miniszter.

Februárban kaphatunk az orosz vakcinából
Kis mennyiségben. A magyar hatóság szerda este engedélyezte a Szputnyik V-t, Szijjártó Péter csütörtökön ment tárgyalni Moszkvába. (Engedélyeztük az oxfordi AstraZenecát is, ami az orosszal ellentétben része az uniós csomagnak, így elég lett volna hozzá az uniós engedély. Ezt január végén adhatják meg, addig biztosan nem érkezik belőle.)

Müller Cecília oktatófilmet küld a háziorvosoknak
A védőoltásról, mivel lassan sorra kerülnek a 89 évnél idősebbek.

Vakcinahiány miatt egy hete áll az oltás a budapesti idősotthonokban
Eddig 850-en kaptak oltást a fővárosi fenntartású intézmények 3176 lakója közül.

Nehezített pályán a nyolcadikosok

A hétvégén tartják a középiskolai felvételiket. Két pótnapot hirdettek, a másodikat február 5-ére, kizárólag azoknak, akik lebetegedtek vagy karanténba kerültek. Kérelmezni viszont csak január 29-ig lehet, így kérdés, mi lesz azokkal, akik ezután fertőződnek meg, esetleg kontaktszemélyként azonosítják őket.

Ha ez nem lenne elég, az elmúlt szűk év bizonytalanságai is feladják a leckét a diákoknak. Hol volt oktatás, hol nem, hol online volt, hol élőben, és magánórákra sem nagyon lehetett járni. Ráadásul idén másfélszer annyian jelentkeznek ugyananannyi helyre, mint tavaly. További részletek a Qubiton.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Németország kész segíteni az oroszoknak a Szputnyik V európai engedélyeztetésében, mondta Angela Merkel kancellár. Utána közös gyártást is el tud képzelni.

Tűz ütött ki India legnagyobb vakcinagyárában. Öten meghaltak.

Lemondott a mongol kormány, miután botrányhoz vezetett, hogy egy koronavírusos, nőt újszülött gyerekével együtt járványkórházban helyeztek el. Fűtetlen mentőautóval szállították őket.

Londonban buszokkal is szállítják a covidos betegeket. Egy magáncég adott bérbe két járművet, négyen férnek el benne.